CORONAVIRUS | Românii, avertizați printr-un mesaj Ro-Alert, cu privire la instituirea stării de alertă

CORONAVIRUS | Românii, avertizați printr-un mesaj Ro-Alert, cu privire la instituirea stării de alertă

Românii au fost avertizați, vineri, printr-un mesaj Ro-Alert, că starea de alertă a fost instituită pe teritoriul țării. Astfel, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) le-au reamintit cetățenilor care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecte pentru a se proteja de noul coronavirus. Asta în condițiile în care, pericolul reprezentat de COVID-19 nu a trecut.

Starea de alertă a fost instituită începând de astăzi în România.Pericolul infectării cu noul coronavirus (COVID-19) rămâne ridicat! Respectați cu strictețe măsurile sanitare de protecție! Purtați masca, acoperind gura și nasul, în spațiile închise sau aglomerate. Păstrați distanța de 1,5 m față de alte persoane și evitați contactul direct. Nu atingeți suprafețe pe care au pus mâna și alte persoane. Spălați-vă regulat mâinile cu apă și săpun. Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile murdare. Precauția este extrem de importantă în această perioadă. IGSU”, este mesajul transmis de autorități.

România a intrat în stare de alertă pentru 30 de zile

Așadar, România a intrat începând de vineri, 15 mai, în starea de alertă, după 60 de zile sub stare de urgență. Printre măsurile impuse în această perioadă se numără obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Totodată, începând de vineri se redeschid cabinetele stomatologice, saloanele de îngrijire personală, mall-urile cu o suprafață de sub 15.000 de metri pătrați, parcurile și grădinile publice, iar slujbele religioase vor putea fi oficiate în exteriorul bisericilor.

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri dimineață decretul de promulgare a legii privind starea de alertă. Legea a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților și, cel mai probabil, va intra în vigoare la începutul săptămânii viitoare. De altfel, președintele Klaus Iohannis a ținut să precizeze, joi, în cadrul unei declarații de presă, că nu vor exista trei zile fără reguli, între data expirării stării de urgență și cea de la care va intra în vigoare legea privind starea de alertă.

”Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare. Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea și viața cetățenilor să nu fie puse în pericol”, a declarat șeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat că în cazul în care situația epidemiologică din România se va înrăutăți după relaxarea restricțiilor, nu va ezita să instituie, din nou, starea de urgență.

Aproape 10.000 de români infectați cu coronavirus s-au vindecat

Potrivit datelor transmise vineri de Grupul de Comunicare Strategică, la nivel național au fost confirmate, până acum, 16.437 de cazuride contaminare cu noul coronavirus, cu 190 mai multe față de datele anunțate joi. În continuare, 219 pacienți sunt internați la terapie intensivă. Bilanțul deceselor a ajuns la 1.056. Totodată, de la începutul crizei sanitare, în țara noastră au fost declarate vindecate 9.370 de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”