Ministerul Sănătății a anunțat că România va recupera din fonduri europene banii cheltuiți pe testele RT-PCR efectuate la nivel național pentru identificarea infecțiilor cu coronavirus. Ministerul a depus spre finanțare patru proiecte, unul dintre obiective fiind creșterea numărului de teste prelucrate. Evaluarea proiectelor va începe după data de 30 septembrie, finanțarea urmând a fi aprobată cel mai probabil în luna martie a anului viitor. Bugetele lor însumează aproximativ 200 de milioane de euro. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că finanțarea din fonduri UE vine în contextul în care România a început lupta cu epidemia de COVID-19 „în condiții de austeritate”. De la izbucnirea crizei sanitare, în România au fost prelucrate 2.231.402 de teste.
Luni, Ministerul Sănătății a anunțat că a depus spre finanțare patru proiecte ce vizează în principal decontarea din fonduri europene a costurilor cu servicii medicale de testare RT-PCR pentru identificarea infecțiilor cu coronavirus, ce au fost realizate la nivel național sau se vor realiza în cadrul Programului național de supraveghere si control a bolilor transmisibile.
Proiectele își propun inclusiv creșterea numărului de teste la nivel național, pentru identificarea infecțiilor cu SARS-CoV-2 și controlul evoluției COVID-19.
Ministrul susține că evaluarea proiectelor va începe după 30 septembrie 2020 și estimează că finanțarea va fi aprobată în luna martie a anului viitor.
Bugetele celor patru proiecte însumează aproximativ 949 milioane lei, adică aproximativ 200 milioane de euro.
„Am început lupta în această pandemie în condiții de austeritate și am fost nevoiți ca în câteva luni să recuperăm pentru a putea gestiona în condiții de siguranță prima etapă. Vom solicita ca banii pe care îi vom recupera în cadrul acestor proiecte retrospective de la UE să fie redirecționați pentru a fi utilizați tot în sectorul sanitar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
De la declanșarea crizei sanitare, pe teritoriul României au fost prelucrate 2.231.402 de teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Un număr de 6.348 au fost efectuate în ultima zi – 4.264 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.084 la cerere.
Cele mai recente date privind evoluția epidemiei de coronavirus în România, prezentate luni, ora 13.00, de către Grupul de Comunicare Strategică, indică un număr total de 113.589 de infectări și 4.458 decese. În ultima zi, 808 români au fost depistați pozitiv cu coronavirus, 232 au fost reconfirmați în urma retestărilor și 23 de pacienți COVID-19 au murit.
În acest moment, 7.240 de persoane confirmate cu SARS-CoV-2 sunt internate în spitalele din România, din care 464 se află în secțiile de Terapie Intensivă.
„Suntem pe a doua cocoașă a primul val pandemic. Putem să ne gândim în a doua jumătate a lunii octombrie că putem avea și o pantă descendentă”, a explicat, luni, ministrul Nelu Tătaru.