Coronavirus România. Cum funcționează testul rapid, pe bază de antigen
Mai multe tipuri de teste rapide pe bază de antigen, pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, au fost înregistrate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Astfel că, România a cumpărat teste rapide pe bază de antigen, care vor ajunge curând la unitățile de primiri urgențe din spitale.
Cum funcționează testul rapid, pe bază de antigen
Testele rapide pe bază de antigen sunt concepute pentru a spune în câteva minute dacă cineva este sau nu testat pozitiv pentru noul coronavirus.
Testele antigenice sunt mult mai rapide și mai ieftine decât testele standard care detectează ARN-ul viral utilizând o tehnică numită reacție în lanț a polimerazei (PCR).Dar testele antigenice nu sunt la fel de sensibile ca versiunile PCR, care pot prelua cantități minuscule de virus SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19.
Un test antigen tipic începe cu un profesionist din domeniul sănătății care tamponează partea din spate a nasului sau gâtului unei persoane – deși companiile dezvoltă truse care utilizează probe de salivă, care sunt mai ușor și mai sigure de colectat decât un tampon. Proba este apoi amestecată cu o soluție care sparge virusul și eliberează proteinele virale specifice. Amestecul este adăugat la o bandă de hârtie care conține un anticorp adaptat pentru a se lega de aceste proteine, dacă acestea sunt prezente în soluție. Un rezultat pozitiv al testului poate fi detectat fie ca o strălucire fluorescentă, fie ca o bandă întunecată pe banda de hârtie, scrie nature.com.
Testele antigenice dau rezultate în mai puțin de 30 de minute, nu trebuie procesate într-un laborator și sunt ieftine de produs. Cu toate acestea, viteza vine cu un cost al sensibilității. În timp ce un test PCR tipic poate detecta o singură moleculă de ARN într-un microlitru de soluție, testele antigenului necesită o probă care să conțină mii – probabil zeci de mii – de particule de virus pe microlitru pentru a produce un rezultat pozitiv. Deci, dacă o persoană are cantități mici de virus în corpul său, testul ar putea da un rezultat fals negativ.
STUDIU: Testele rapide antigen nu reprezintă un instrument fiabil pentru depistarea infecţiei cu SARS COV-2
Amintim că un studiu arată că jumătate din rezultatele testelor rapide pentru depistatea infecției cu Covid-19 sunt fals negative.
„RT PCR rămân testele gold standard la nivel mondial pentru diagnosticarea COVID-19”, se arată într-un studiu recent.
Specialiștii atrag atenția asupra riscurilor pe care le pot avea pacienții când efectuează aceste teste. Mai mult, pot induce în eroare asimptomatici, potrivit unui studiu.
Testele au fost făcute persoanelor care au vrut să se testeze din proprie iniţiativă, fiind asimptomatici sau cu simptome uşoare, nespecifice.
Rezultatele negative obţinute prin RT-PCR au fost negative şi la detecţia de antigen. Astfel a reieșit o sensibilitate de 60% si o specificitate de 100%.
Raed Arafat anunță introducerea testelor rapide COVID, în Unitățile de Primiri Urgențe, pentru triajul rapid al pacienților
Raed Arafat a anunțat, marți seară, introducerea de teste rapide pentru coronavirus în Unitățile pentru Primiri Urgențe, chiar de săptămâna viitoare, pentru un triaj mult mai rapid al bolnavilor și pentru reducerea aglomerației.
„Una dintre soluţiile pe care o să le introducem, poate chiar de săptămâna viitoare, testarea rapidă pe bază de antigen în UPU, pentru pacienţii simptomatici, unde suspicionăm realmente că sunt pozitivi ca să putem să ne asigurăm de statusul lor în ce priveşte virusul SARS-COV-2 şi să stabilim care e demersul mai departe”, a anunţat Arafat.