CORONAVIRUS | România, cea mai mare scădere a sosirilor turistice din Europa

Publicat: 04 11. 2020, 10:12
Foto: Pixabay

În luna iulie a acestui an, România a înregistrat cea mai mare scădere a sosirilor de turişti străini din Uniunea Europeană (UE), înregistrând o diminuare de 90% a nopţilor petrecute de străini în unităţile de cazare, față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Eurostat.

În ciuda pandemiei de coronavirus, multe dintre ţările europene au continuat să se promoveze ca destinaţii turistice, abordând diverse strategii de promovare.

Cu toate acestea, România a dus lipsă chiar şi înainte de izbucnirea pandemiei de o strategie de comunicare şi promovare în rândul turiştilor străini şi cu atât mai puţin în timpul pandemiei.

Chiar dacă pandemia a reprezentat o schimbare a comportamentului turiştilor, mulţi români nu au renunţat la a-şi petrece vacanţele în afara ţării, scrie Digi24.

Astfel, Bulgaria, o destinaţie populară în rândul turiştilor români, a primit din România cei mai mulţi turişti străini. Mai exact, dintr-un total de circa 450.000 de turişti străini sosiţi pe litoralul bulgăresc în sezonul estival din această vară, circa 40% au fost români.

Sosirile în structurile de primire turistică au scăzut cu 39,5%, în septembrie

Amintim că în luna septembrie 2020, numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică s-a situat la 794.500, în scădere cu 39,5% faţă de cel din luna septembrie a anului trecut, turiştii străini reprezentând 4,1%.

Cât despre sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa, 86,3% din total turişti străini, marea majoritate fiind din ţările aparţinând Uniunii Europene (UE), potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna septembrie 2020 au însumat 1,912 milioane, în scădere cu 36,9% faţă de cele din luna septembrie 2019.

Astfel că, din numărul total de înnoptări, în luna septembrie 2020, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 96,2%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 3,8%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa, respectiv 85,1% din total turişti străini, marea majoritate fiind din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în această lună a fost de 2,4 zile la turiştii români şi de 2,2 zile la turiştii străini.

Sărbătorile de iarnă, date peste cap de pandemia de coronavirus

Al doilea val al pandemiei de coronavirus creează incertitudini privind turismul intern și riscă să dea peste cap vacanțele de iarnă ale românilor care obișnuiesc să petreacă trecerea dintre ani în stațiunile de pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Autoritățile au atras atenția asupra faptului că vom avea sărbători de iarnă atipice, care trebuie adaptate la condițiile de siguranță sanitară luate pe fondul pandemiei.

Turismul intern pare să fie blocat din cauza incertitudinilor pe care le întâmpină atât turiștii cât și hotelierii. Pe de o parte teama de o nouă blocare îi sperie pe români să rezerve din timp camere la hotel, iar pe de altă parte hotelierii ezită să lanseze pachete atractive așa cum o făceau în alți ani, a explicat pentru B1.RO Cristian Bărhălescu, vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

“În acest moment este în continuare o frică din partea clienților de a face early booking. Mult s-a dus tendința către last minute iar pensiunile și locațiile care au mai puține locuri sunt preferte în locul hotelurilor cu restaurante astfel încât în acest moment marile investiții sunt cele mai afectate de măsurile luate de către autorități în contextul pandemiei”, a explicat Cristian Bărhălescu.