CORONAVIRUS | Reguli pentru perioada stării de alertă: Precizările autorităților despre completarea declarației pe propria răspundere, situația persoanelor de peste 65 de ani, organizarea evenimentelor familiale și sancțiunile impuse

CORONAVIRUS | Reguli pentru perioada stării de alertă: Precizările autorităților despre completarea declarației pe propria răspundere, situația persoanelor de peste 65 de ani, organizarea evenimentelor familiale și sancțiunile impuse
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis, sâmbătă, o serie de precizări cu privire la regulile pe care românii trebuie să le respecte în perioada stării de alertă. Astfel, sunt aduse lămuriri referitoare la felul în care ar trebui completată declarația pe propria răspundere, necesară pentru deplasările în afara localităților sau în ceea ce privește sancțiunile pe care riscă să le primească cei care nu vor respecta noile reguli impuse de autorități. Vineri, 15 mai, România a intrat în starea de alertă și a început astfel, prima etapă a relaxării restricțiilor instituite în contextul pandmiei de coronavirus.

Așadar, românii pot circula în interiorul localităților și în zona metropolitană fără a avea asupra lor declarația pe propria răspundere în baza căreia să-și justifice deplasările. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, din zona metropolitană fac parte localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș. De asemenea, din zona metropolitană a Municipiului București face parte întreg teritoriul județului Ilfov.

Cum trebuie completată declarația pe propria răspundere, necesară pentru deplasarea în afara localității

Pe de altă parte, cetățenii care vor să se deplaseze între localități vor trebui să completeze în continuare declarația pe propria răspundere. Este vorba despre un model care a fost actualizat de autorități odată cu intarea în perioada stării de alertă.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică precizează că această declarație este valabilă și dacă este scrisă de mână, cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității.

”În cazul în care o nouă deplasare respectă același traseu menționat în declarația pe propria răspundere, atunci aceasta poate fi refolosită și în alte zile, tăind cu o linie data precizată inițial și completând noua dată aferentă zilei în care are loc deplasarea”, mai precizează reprezentanții GCS.

Un locuitor al zonei rurale care se deplasează în altă localitate pentru cumpărături la supermarket, farmacie sau pentru asigurarea unor bunuri pe care nu le poate achiziționa din sat sau comună trebuie să bifeze, în declarația pe propria răspundere punctul 11 “alte motive justificate”. Același punct ar trebui bifat și de o persoană care trebuie să ajungă la sediul unei instituții bancare din altă localitate pentru a face o tranzacție pe care nu o poate efectua on-line.

Persoanele de peste 65 de ani nu mai au nicio restricție în privința deplasărilor în afara locuinței

Odată cu intarea în starea de alertă, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, categoria considerată a fi cea mai vulnerabilă în fața infecției cu noul coronavirus, nu mai au nicio restricție cu privire la părăsirea locuinței.

”Hotărârea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea stării de alertă nu restricționează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc”, arată Grupul de Comunicare Strategică, precizând totuși că, în continuare, se recomandă ca deplasările să fie limitate cât mai mult posibil, iar locurile aglomerate să fie evitate.

Ce sancțiuni riscă cei care nu poartă măști de protecție

Autoritățile avertizează și că persoanele care nu vor purta măști de protecție în spațiile publice închise sau în mijloacele de transport în comun sau la serviciu riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

”Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei”, precizează sursa citată.

Terasele rămân închise

Grupul de Comunicare Strategică mai transmite că din data de 15 mai sunt permise activitățile bibliotecilor, însă redeschiderea sălilor de lectură din interiorul acestora este încă discutată de autorități.

În ceea ce privește redeschiderea clinicilor private, GCS precizează că atât în timpul stării de urgență cât și în perioada stării de alertă, acestea au același statut cu spitalele sau clinicile de stat.

Pe de altă parte, terasele vor rămâne închise deocamdată, deși Legea privind starea de alertă aprobată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis prevede redeschiderea acestora.

”Terasele rămân închise în perioada stării de alertă, potrivit Hotărârii nr. 24 a CNSSU și anexei atașate. Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) prevede la articolul 8, alin. 2 posibilitatea deschiderii teraselor, nu obligația”, arată sursa citată.

În ce condiții se pot organiza evenimentele familiale

Cât despre organizarea evenimentelor familiale, atat cele organizate în mediul privat, cât și cele care implică oficierea unei slijbe religioase (ex: nuntă, botez, înmormântare), numărul maximde persoane care pot participa este de 16.

”Dacă slujba se ține în curtea bisericii, numărul participanților NU este limitat, însă se vor respecta măsurile de prevenire și protecție stabilite.

Pentru evenimentele familiale private (ex: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfășurate în spații închise, va fi avut în vedere același număr de persoane (maximum 16 persoane) cu respectarea normelor de igienă și pe cât de mult posibil respectarea distanței fizice”, mai menționează reprezentanții GCS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`