Coronavirus. Regulile pe care trebuie să le respecți în biserică
De pe 15 martie, atunci când a fost impusă starea de urgență în România, în contextul pandemiei de coronavirus, bisericile au fost închise, însă, Guvernul a anunțat, pe 17 iunie, că se pot relua slujbele în interiorul lăcașurilor de cult, ca parte a relaxării regulilor impuse.
Astfel că, Patriarhia Română a publicat îndrumările bisericești care vor trebui respectate de credincioși.
Ce reguli trebuie respectate în biserică, în contextul pandemiei de coronavirus
Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în interiorul bisericii, accesul realizându-se în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție, potrivit unui comunicat de presă transmis de Patriarhia Română.
”Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber (în curtea bisericii)”, se menționează în document.
Mai mult, persoanele care urmăresc slujba din exteriorul bisericii trebuie să respecte distanța de 1,5 m, unele față de celelalte.
Singurii exceptați de la regula purtării măștilor de protecție în biserici sunt slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.
Totodată, lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, pentru a se evita astfel aglomerarea la slujbele care au loc în zilele de sâmbătă și duminică.
Cu toate acestea, spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp.
”În aceste cazuri, atât preotul, cât și credinciosul care se spovedește vor purta măști de portecție și vor respecta distanța de 2 metri. De asemenea, în timpul spovedaniei, în interiorul bisericii se vor afla doar preotul și penitentul”, se menționează în comunicat.
Persoanele diagnosticate cu Covid-19, cele care au simptome specifice infecțiilor respiratorii, cele care se află în carantină sau care au intrat în contat cu o persoană infectată nu pot participa la slujbe. Acestea pot urmări ceremoniile religioase de acasă prin intermediul televiziunii sau online. Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.
Patriarhia transmite că ”la intrarea şi ieșirea din biserică să nu fie necesară atingerea/prinderea uşii cu mâna”, iar ”acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor”.
”La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit. La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile”, se adaugă în document.
În următoarea perioadă, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia.
”La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi” și ”se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară”, se mai arată în comunicatul citat.
Mai mult, obiectele liturgice folosite la slujbe, stranele și pardoseala vor fi curățate înainte și după oficierea acestora
În același timp, Patriarhia a stabilit că ”activitatea social-filantropică sau caritabilă a parohiilor şi mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale şi medicale, (…) dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi protecție stabilite de autorităţi.
Patriarhia Română, după ce Guvernul a anunțat că slujbele religioase pot avea loc și în interiorul bisericilor
Patriarhia Română a transmis, după anunțul Guvernului, potrivit căruia se pot relua slujbele în biserică, că a primit ”cu bucurie decizia intens așteptată și integral justificată a autorităților de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioșilor, în condițiile respectării unor reglementări limpezi și încă necesare”.