CORONAVIRUS | Raed Arafat: Un studiu al Universității Yale arată că peste 50% din infecții sunt transmise de persoanele asimptomatice

CORONAVIRUS | Raed Arafat: Un studiu al Universității Yale arată că peste 50% din infecții sunt transmise de persoanele asimptomatice
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, avertizează că, potrivit unui studiu al Universității Yale, cele mai multe dintre infecțiile cu noul coronavirus sunt transmise de persoane care nu prezintă simptome și, prin urmare, nimeni nu poate suspecta că sunt bolnave.

Studiu al Universității Yale: Peste 50% din infecții sunt transmise de pacienții asimptomatici

„Azi a apărut un studiu, l-am primit, realizat de Universitatea Yale din SUA, o universitate de prestigiu în domeniul medical. Mai mult de 50% sunt transmise de oameni fara simptome, care nu tușesc, nu strănută, nu au febră, nu îi bănuim că ne pot infecta”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Declarația secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vine în contextul în care în România nu există, în acest moment o lege prin care persoanele asimptomatice să fie obligate să stea în spital sau în izolare la domiciliu, prin urmare unele dintre acestea refuză internarea.

”Unii dintre asimptomaticii externați pot fi periculoși. Cazurile au crescut cu 30% în ultimele 14 zile”, a mai spus Raed Arafat.

Totodată, șeful DSU a subliniat importanța respectării regulilor de protecție stabilite de autorități, precum purtrea măștii de protecție, și a precizat că oamenii nu ar trebui să îi ascultă pe cei fără pregătire medicală care răspândesc pe internet mesaje prin care îndeamnă la ignorarea normelor.

”Nu vă mai luați după toate prostiile de pe internet unde tot felul de oameni fără pregătire medicală își dau cu părerea. Am asistat la niște campanii on-line anti-mască foarte bine organizate pe această direcție”, a mai spus Raed Arafat.

Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Nu există garanții că asimptomaticii nu transmit COVID-19

Despre posibilitatea ca noul coronavirus să fie răspândit inclusiv de pacienții asimptomatici a vorbit și sectarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Prezent în studioul B1 TV, acesta a explicat că, în acest moment, nu există garanții că persoanele infectate, dar care nu au simptomele specifice infecției cu coronavirus, nu pot transmite boala.

”Acest tip de noucoronaviruseste nou pentru întreaga comunitate medicală, pentru întreaga comunitate științifică. Avem o idee destul de clară, dar până să ajungem să descoperim un tratament antiviral sau un vaccin, o metodă preventivă, mai este de muncă. Inclusiv la nivelul transmiterii. Ce știm, în schimb, este faptul că este un virus contagios. Gradul de contagiozitate în funcție de încărcătura virală sunt detalii extrem de fine, care pot fi luate în calcul. (…) Din punctul de vedere al contagiozității, nu poate exclude nimeni faptul că un pacient care este întru totul asimptomatic… trebuie să ajungem să se analizeze mult mai bine din punct de vedere științific”, a declarat Andrei Baciu.

Situația cazurilor de coronavirus în România

În ultimele 24 de ore, România a înregistrat 555 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, acesta fiind cel mai mare număr zilnic de îmbolnăviri de la începutul epidemiei de COVID-19 în România.

Numărul total al îmbolnăvirilor, la nivel național, a ajuns la 30.175, cu 22.284 de persoane care au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. În secțiile de terapie intensivă sunt internați, în prezent, 237 de pacienți.

Bilanțul deceselor a ajuns la 1.817.

Numărul total al testelor prelucrate de la începutul pandemiei, în România, este de 796.484.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`