CORONAVIRUS | Raed Arafat: ”Nu putem spune că s-a pierdut controlul pandemiei, dar dacă continuă cifrele acestea, vom vedea o presiune din ce în ce mai mare pe secțiile de ATI”

CORONAVIRUS | Raed Arafat: ”Nu putem spune că s-a pierdut controlul pandemiei, dar dacă continuă cifrele acestea, vom vedea o presiune din ce în ce mai mare pe secțiile de ATI”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), susșine că nu se poate spune că în România a fost pierdut acontrolul asupra epidemiei de coronavirus, însă a atras atenția asupra faptului că presiunea va fi din ace în ce mai mare asupra secțiilor de terapie intensivă din unitățile medicale dacă și în perioada urmăroare se vor înregistra zilnic peste 1.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Raed Arafat: Nu s-a pierdut controlul pandemiei de coronavirus

„Nu putem spune că s-a pierdut controlul pandemiei, dar noi ne confruntăm cu o situație de lungă durată. Nu e o situație obișnuită. Când ai un accident mare, durata e mică, reacția e rapidă și se termină. Aici suntem deja de câteva luni de zile. (…) Nu înseamnă că s-a pierdut situația de sub control. Înseamnă că în viitor trebuie comunicat mai intens și poate schimbat modul de comunicare către populație, astfel încât populația să înțeleagă că ce se face este în interesul și beneficiul lor”, a declarat Raed Arafat, duminică seara, la Antena 3.

Șeful DSU a mai spus că deja au existat cazuri în care unele unități sanitare au fost puse în fața unor situații-limită în sensul în care a fost nevoie de mutarea unor pacienți pentru că paturile erau ocupate pentru cei cu COVID-19.

”Noi acum suntem undeva pe la 1.100-1.300 de cazuri zilnice. Am depășit și 1.350, am avut un nou record săptămâna trecută. Impactul acestor cazuri este pe secțiile de Terapie Intensivă. Ne-am confruntat inclusiv cu situații-limită, unde a fost nevoie să mutăm pacienți de la unități sanitare care nu mai aveau cum să-i primească sau să-i asiste în alte zone unde existau locuri libere. (…) Asta arată că deja sistemul sanitar, cu acest număr de cazuri zilnice, începe să aibă o presiune cel puțin în unele zone din țară. (…) Dacă continuă cifrele acestea încă o săptămână, vom vedea o presiune din ce în ce mai mare pe secțiile de Terapie Intensivă în mod deosebit”, a mai spus Raed Arafat.

Medicul Radu Țincu: Vom asista la o creștere a cazurilor din ATI

Despre aglomerarea secțiilor de ATI a vorbit și Radu Țincu,medic primar ATI la Spitalul Floreasca. Într-o intervenție pentru B1 TV, acesta s-a referit lao posibilă stabilizare a cazurilor de îmbolnășvire, însă a atras atenția asupra faptului că este foarte posibil ca săptămâna viitoare să asistăm la o creștere a numărului de pacienți cuCOVID-19în stare gravă, care vor avea nevoie de internare în secțiile de terapie intensivă.

”Cred că putem să spunem că există o ușoară stabilizare a acestei curbe a îmbolnăvirilor, nu am mai înregistrat o creștere, așa cum a fost în urmă cu două săptămâni. Însă ceea ce va veni din urmă, chiar dacă se va stabiliza această curbă a îmbolnăvirilor, este numărul de pacienți care vor ajunge în terapie intensivă. Sunt absolut convins că săptămâna viitoare vom asista la o creștere a acestora pentru că discutăm de săptămâna precedentă, cu peste 1.000 de cazuri, 5% sunt cei care vor dezvolta forme severe și acest lucru va determina, cel mai probabil, o creștere a numărului de pacienți în secțiile de terapie intensivă și, din păcate, și a deceselor, pentru că o parte din cei care ajung în terapie intensivă în stare foarte gravă, nu supraviețuiesc infecției cu SARS-CoV-2”, a explicat Radu Țincu.

Cel mai recent bilanț prezentat de autorități arată că, în ultimele 24 de ore, în România au fost confirmate 1.145 de noiîmbolnăviri. 41 de pacienți cuCOVID-19au decedat de sâmbătă până duminică. În acest moment, la ATI sunt internate 458 de persoane testate pozitiv cu noulcoronavirusși aflate în stare gravă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`