CORONAVIRUS | Raed Arafat: De joi începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide de antigen, la nivel naţional, din cele trei milioane care s-au contractat

CORONAVIRUS | Raed Arafat: De joi începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide de antigen, la nivel naţional, din cele trei milioane care s-au contractat
Foto: gov.ro

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunțat că primele teste rapide antingen vor fi distribuite, începând de joi, în Unitățile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Primiri Urgenţe ale spitalelor. Este vorba despre 300.000 de teste care pot indica prezența infecției cu noul coronavirus în 15 minute. Prin urmare, este de așteptat ca numărul de teste efectuate la nivel național să crească.

Raed Arafat anunță că începe distribuirea testelor rapide de antigen

„De mâine începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide de antigen la nivel naţional din cele trei milioane care s-au contractat. Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranşă. Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgenţă, camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanţă o să începem să dăm aceste teste, posibilitatea de a testa şi de a obţine un rezultat rapid va fi mult mai mare. Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă, poate şi mult mai mare decât să recoltezi şi aştepţi PCR-ul”, a spus Raed arafat, la Digi 24.

În cazul căror persoane vor fi folosite testele rapide

Șeful DSU a subliniat însă că aceste teste rapide vor fi folosite doar în cazul persoanelor care au simptome care pot fi asociate cu o posibilă infecție cu noul coronavirus. Astfel de teste nu vor putea fi făcute nici la cerere, a mai explicat Arafat.

„Săptămâna viitoare (…) vom începe să dăm şi serviciilor de ambulanţă, şi atunci când te duci la un suspect, la un simptomatic, atunci da, poţi să faci testul. Deci să înţeleagă lumea: nu vom face teste la cerere, la telefon, să vină ambulanţa să mă testeze. Exclus. Dacă ne chemi şi vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgenţă sub presiune”, a mai spus Raed Arafat.

Totodată, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a precizat că specialiștii europeni iau în calcul posibilitatea ca aceste teste rapide să fie folosite ca instrument de diagnosticare și recunoscute ca egale cu testele RT-PCR.

La începutul lunii noiembrie, Raed Arafat a anunțat că în România vor fi folosite teste rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus, teste menite să reducă presiunea asupra Unităților de Primiri Urgențe.

„Una este să evaluezi pacienţi, să triezi, să testezi, alta este să ţii bolnavul pe spaţiile UPU pentru o zi, uneori chiar două-trei, pentru că nu i se găseşte loc sau pentru că testul nu a venit şi nu se poate interna, până nu vine testul, într-un spaţiu cu alţi pacienţi înspital. Şi atunci această presiune a creat o problemă de capacitate şi o problemă de spaţiu la camerele de urgenţă şi la camere de gardă. Plus prezentarea unui număr mare de pacienţi în fiecare zi, care află că sunt pozitivi, chiar dacă noi am sfătuit ca cei asimptomatici să nu mai meargă laspitalşi numai cei simptomatici cu probleme să ajungă laspital”, a explicat atunci Raed Arafat.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, în raportarea de miercuri, că de la începutul pandemiei de coronavirus, în România au fost prelucrate 4.505.916 teste. Dintre acestea, 28.191 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.926 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.265 la cerere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`