CORONAVIRUS | Proiect: Activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a copiilor pot fi suspendate pe durata stării de alertă

CORONAVIRUS | Proiect: Activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a copiilor pot fi suspendate pe durata stării de alertă
Foto: Pixabay

Un proiect publicat de Ministerului Educaţiei şi Cercetării prevede ca activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ pot fi suspendate pe durata stării de alertă la propunerea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar.

Activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a copiilor pot fi suspendate pe durata stării de alertă impusă în timpul pandemiei de Covid-19

Mai exact, cu avizul Inspectoratului Şcolar şi al Direcţiei de Sănătate Publică şi cu aprobarea prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ pot fi suspendate pe durata stării de alertă la propunerea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, potrivit unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

De asemenea, pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a studenţilor în instituţiile de învăţământ superior pot fi suspendate prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei şi Cercetării.

”Prin derogare de la dispozițiile art. 27 alin.(3) al Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pe durata stării de alertă se pot desfășura și concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, precum și pentru posturile vacante de asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și medici din unitățile de învățământ”, se arată în document.

Ministerul Sănătății a publicat proiectul cu măsurile sanitare și de protecție necesare pentru începerea școlii

Reamintim că Ministerul Sănătății a publicat marți seară proiectul de ordin de ministru care conține măsurile care ar putea fi luate pentru începerea școlii în siguranță de pe 14 septembrie.

Potrivit proiectului, care se află momentan în dezbatere publică, se dorește reluarea cursurilor în condiții cât mai normale, dar cu măsuri de protecție stricte.

„Cu toate că ne confruntăm cu o criză de sănătate publică, accesul echitabil la educație este esențial. Credem în educație! De aceea, ne dorim reîntoarcerea tuturor elevilor în clase, cu măsuri stricte de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2. „, se arată în document.

Principala măsură care va intra în vigoare odată cu redeschiderea școlilor este purtarea obligatorie a măștii pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal precum și pentru întregul personal al unității de învățământ, atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației în spații închise, igiena riguroasă a mâinilor, realizarea curățeniei și dezinfecției în unitățile de învățământ, separarea și limitarea contactului între elevi din clase diferite, neparticiparea la cursuri a preșcolarilor și elevilor ce prezintă febră sau simptome caracteristice pentru infecția cu Sars-Cov-2 sunt măsuri esențiale de prevenție.

Declarația pe care părinții trebuie să o completeze înainte de a-și trimite copilul la școală

Odată cu începerea școlii din 14 septembrie, părinții trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere înainte de a-și trimite copiii la cursuri. Declarația condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecărui ciclu de prezență fizică și trebuie prezentat la triajul epidemiologic la intarea în unitate.

Unitatea de învățământ va informa părinții elevilor în legătură cu obligativitatea prezentării declarației pe proprie răspundere la revenirea în școli. Declarațiile pe proprie răspundere vor fi predate cadrelor didactice la prima oră de curs, iar aceștia le vor preda cabinetului medical școlar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`