CORONAVIRUS | Cel mai pesimist scenariu pentru România: Un milion de cazuri în septembrie

CORONAVIRUS | Cel mai pesimist scenariu pentru România: Un milion de cazuri în septembrie
Foto: Hepta

România se află într-o pantă ascendentă a numărului de cazuri testate pozitiv pentru noul coronavirus, iar creșterea a fost cu 54,3% faţă de săptămâna trecută. În aceste condiții, potrivit unei prognoze realizată de compania Avantera pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în la finalul lunii septembrie, dacă se menține actualul indice de distanțare socială, România va depăși un milion de cazuri.

Scenariu: Un milion de infectări cu SARS-CoV-2 în septembrie, în România

Conform documentului citat de Digi24, la mijlocul lunii august vom avea probabil între 42.447 şi 58.400 cazuri active, dintre care 2.122 – 4.088 la ATI.

„Creșterea supra-exponențială va continua până când distanța socială va începe să crească. La actuala distanță socială și actualul prag (estimat) de siguranță, la 1 august am avea între 20.727 și 24.246 cazuri active, peste dublul numărului de cazuri actuale. La terapie intensivă ne așteptăm să avem la 1 august, în aceste condiții, între 1.036 și 1.697 internări”, se menționează în studiu.

Astfel că, daca indicele de distanțare socială se va menține, la finalul lunii septembrie, România va depăși un milion de cazuri. Cu toate acestea, dacă distanțarea socială crește, atunci scade pericolul de infectare și, de exemplu, pe aceeași simulare ar putea exista mai puțin de jumătate de milion de cazuri de coronavirus.

În ceea ce privește zonele cele mai afectate, potrivit prognozei, este vorba de București, Argeș și Prahova, fiind urmate de Galați, Brașov, Dâmbovița și Arad.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, pentru sursa citată, că este îngrijorat de această prognoză, dar obiectiv, așa cum stau lucrurile în prezent, „situația merge înspre mai rău”, spune secretarul de stat în MAI. De aceea, el crede că dacă populația va continua să trateze măsurile de siguranță cu aceeași atitudine disprețuitoare, „vom ajunge să trăim aceste cifre”.

Nelu Tătaru: Dacă avem zece mii de cazuri în trei-patru zile, la nivelul întregii ţări, se impune starea de urgenţă

Reamintim că, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că în situația în care vom avea zece mii de cazuri în trei-patru zile, la nivelul întregii ţări, se impune starea de urgenţă, iar conform prognozei Avantera, aceasta se poate impune la începutul lunii august.

”Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. (…) Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână-jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă”, a explicat Nelu Tătaru, pe 9 iulie.

Raed Arafat: „Vom ajunge într-o situaţie care va fi foarte greu de controlat”

Șeful Departamentului pentru Sitauţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, duminică, în contextul creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus, că dacă omenii nu respectă regulile de distanţare şi nu poartă mască în spaţiile închise, „vom ajunge într-o situaţie care va fi foarte greu de controlat”.

„Totul va depinde de noi! Purtăm mască, distanţare, respectăm regulile. Evităm să ajungem într-o situaţie care va fi foarte greu de controlat. Nu facem acest lucru, vom ajunge într-o situaţie care va fi foarte greu de controlat”, a spus Arafat.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`