CORONAVIRUS | Primul vaccin pentru COVID-19, testat în SUA, are rezultate încurajatoare. S-a reușit producerea anticorpilor protectori

CORONAVIRUS | Primul vaccin pentru COVID-19, testat în SUA, are rezultate încurajatoare. S-a reușit producerea anticorpilor protectori
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Numeroși cercetători sunt în căutarea unui tratament eficient care să combată virusul COVID-19..

În vreme ce vaccinul la care lucrau cercetătorii de la Universitatea Oxford a dat greș, deoarece maimuțele supuse testelor au continuat să se infecteze, un alt tratament, aflat de asemenea în faza preliminară de testare, dă speranță lumii medicale.

Deoarece ChAdOx1 nCov-19, vaccinul care era considerat favorit în eradicarea virusului, s-a dovedit ineficient, atenția lumii s-a mutat spre primele rezultate referitoare la vaccinul companiei Moderna, primul testat în Statele Unite, care arată faptul că acesta a produs anticorpi protectori într-un grup mic de voluntari sănătoşi, notează Reuters.

Primele teste sunt încurajatoare

Testul clinic a fost efectuat pe 45 de subiecţi, încă din luna martie, iar datele provin de la opt subiecți. Mai exact, o analiză a reacţiei pe opt persoane a arătat că cei care au primit o doză de 100 de micrograme şi o doză de 25 de micrograme au înregistrat niveluri de anticorpi protectori pentru apărare faţă de virus superioare faţă de cei identificaţi în organismul unor persoane care s-au recuperat după infecția cu COVID-19.

„Acestea sunt descoperiri semnificative, dar este faza I a studiului clinic care a inclus numai opt oameni. Această fază a fost destinată siguranţei. Nu eficacităţii”, a declarat dr. Amesh Adalja, expert în boli infecţioase la Johns Hopkins Center for Health Security.

Acest vaccin este unul din cele peste 100 aflate în curs de dezvoltare, în încercarea de a opri propagarea noului coronavirus, care a infectat peste 4,7 milioane de oameni la nivel global şi a ucis peste 315.000 de persoane.

Jane Halton, fost șef al departamentelor de Sănătate şi Finanţe din Australia și actual comisar al Comisiei naționale de Coordonare COVID-19, este de părere că există „o şansă rezonabilă” de a se putea dezvolta un vaccin împotriva virusului COVID-19, deoarece există 130 de grupuri de cercetători care lucrează la această problemă, la nivel mondial.

Mai mult, luând în calcul că există șapte categorii diferite de vaccin în teste, iar alte 20 sunt clasificate în secțiunea “altele”, Halton consideră că, din toate acestea, poate fi găsită o formulă de succes.

Distribuirea unui potențial vaccin, problemă mondială

Dacă se va descoperi un vaccin, producţia ar trebui „distribuită la nivel global pentru a proteja împotriva „naţionalismului vaccinării”, a declarat aceasta, pentru a evita situația în care un stat se va îngriji doar de el însuși la început, în detrimentul celorlalţi.

„Este greu, pentru că va trebui ca oamenii să coopereze. Iar nevoia de a prioritiza propriul stat, cred, va fi foarte mare. După ce o țară va produce un vaccin și îl va oferi propriilor cetățeni vulnerabili, va trebuie să stabilească „cât din acesta va merge, în același timp, către oamenii vulnerabili din lume.

În acest moment, suntem toți implicați. Imediat ce se va găsi un vaccin, mi-e teamă că s-ar putea să nu mai fim împreună, așa cum am văzut”, a precizat Jane Halton.

În acest sens, OMS lucrează deja la o listă a „destinatarilor prioritari”, inclusiv lucrătorii sanitari de urgenţă, cei în vârstă şi persoanele cu deficienţă imunitară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)