CORONAVIRUS | Prahova: Autoritățile din Gornet cer DSU daune mărite pentru instituirea carantinei. 4 milioane de euro, solicitate în instanță ca despăgubiri

CORONAVIRUS | Prahova: Autoritățile din Gornet cer DSU daune mărite pentru instituirea carantinei. 4 milioane de euro, solicitate în instanță ca despăgubiri
Foto: Pixabay.com

Autoritățile din comuna prahoveană Gornet au majorat suma pe care o cer în instanță, ca despăgubiri, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) pentru decizia de carantinare a satului cu același nume, în contextul înmulțirii cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Avocatul care reprezintă Primăria Gornet a anunțat că autoritățile locale solicită acum desbăgubiri în valoare de 4 milioane de euro, față de 500.000 de euro cât au cerut inițial, informează Agerpres. Totodată, se cere în instanță ridicarea imediată a ordinului de carantinare.

Primăria Gornet cere DSU despăgubiri de 4 milioane de euro pentru instituirea carantinei

Primăria Gornet a cerut Curţii de Apel Bucureşti, prin avocatul Bogdan Dumitru, să constate nelegalitatea hotărârii prin care s-a impus carantina în satul Gornet. Acesta susține că în momentul în care a fost emis ordinul de carantinare, DSU a invocat o hotărâre a autorităţilor judeţene care nu are legătură cu instituirea carantinei, ci cu „măsuri pentru eliminarea răspândirii pestei porcine”.

Pe 22 iulie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a stabilit instituirea carantinei în satul Gornet, în condițiile în care într-o perioadă de două săptămâni au fost înregistrate în zonă 15 cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Masca de protecție, obligatorie în spațiile publice deschise din Prahova, din 1 august

În acest moment, Prahova este unul dintre județele cele mai afectate de epidemia de COVID-19, cu 1.873 de cazuri de infectare, dintre care 78 au fost confirmate în ultimele 24 de ore.

În aceste condiții, autoritățile locale au hotărât ca, începând de la 1 august, purtarea măștii de protecție să fie obligatorie și în spațiile publice deschise, în încercarea de a limita răspândirea virusului.

De altfel, în ultimele zile, această măsură a fost instituită în mai multe județe ale țării. Este vorba despre Buzău, Constanța, Vâlcea, Brașov, Dâmbovița, Argeș, Călărași, Galați și municipiul Alexandria.

Potrivit hotărârii adoptate de Guvern în ședința de miercuri, ”purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare – stațiile de autobuz, peroanele – falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a Comitetului județean pentru Situații de Urgență sau al Municipiului București.Spațiile și intervalele orare se stabilesc la propunerea Direcției de Sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară, stabilită în condițiile legii”.

A noua zi consecutivă cu peste 1.000 de cazuri de COVID-19 în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, că 49.591 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 la nivel național, la un număr total de 1.177.630 de teste prelucrate,dintre care 1.356 reprezintă cazuri noi de îmbolnăvire, la 23.346 de teste. Din numărul total de pacienți depistați cu infecție cu coronavirus,26.609 au fost declarați vindecați și 4.005 asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare, 2.304 au decedat, dintre care 35 au murit în ultima zi, iar alți 402 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară.

Pe teritoriul României, 3.155 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.223 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 18.244 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 96 de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`