CORONAVIRUS. Poluarea atinge noi cote alarmante în București, în pofida traficului scăzut (VIDEO)

Publicat: 07 04. 2020, 17:23
sursa foto: Vitalie Cojocari/Facebook

Poluarea din Capitală a atins din nou un nivel extrem de ridicat, Deși traficul rutier este aproape inxistent din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei noului coornavirus (COVID-19), rețelele de monitoriare a calității aerului au semnat în ultimele două nopți depășiri ale indicilor.

Trafic scăzut pe fondul pandemiei de COVID-19, poluare tot mai mare

Ministrul Mediului a convocat luni o reuniune de urgență la Garda Națională de Mediu și Agenția Națională pentru Prtecția Mediului pentru a afla de unde provine poluarea în condițiile în care, din cauza crizei generate de COVID-19, tot mai puțini oameni ies din locuințe.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Explicațiile Ministerului Mediului pe fondul creșterii poluării, în timpul restricțiilor impuse pe timpul pandemiei de coronavirus

Deși mult din traficul intens din București a fost considerat principalul factor de poluare, pandemia de coronavirus ne demonstrează acum că sunt multe probleme pe care autoritățile le-au ignorat. Stațiile independente de monitorizare a aerului au semnalatluni seară depășiri de peste două ori pentru PM 10 și până la patru ori pentru PM 2,5.

‘Să știți că traficul este doar una dintre sursele de poluare. Dacă vorbim de particulele PM 10 sau PM 2,5, aici trebuie să știm că exită și alte surse. Una dintre acestea este reprezentată de șantierele care nu de puține ori nu sunt bine protejate și generează particule.

De asemenea, dacă avem incendii, dacă avem focuri necontrolate și orice altă sursă ar putea să influențeze mai mult sau mai puțin calitatea aerului’, a declarat pentru B1 TV secretarul de stat în Ministerul Mediului Mircea Fechet.

Inspectorii de mediu încearcă să afle cauzele poluării din București, în condițiile în care traficul a scăzut pe fonsul pandemiei de coronavirus

Inspectorii de mediu înceracă acum să afle care sunt sursele reale ale poluării, în condițiile în care mașinile lipsesc de pe străzi.

‘De îndată ce avem niște rezultate concrete, bineînțeles că le vom anunța. Suntem prezenți și la marile instalații de ardere. Vrem să ne asigurăm că acestea nu poluează accidental. Verificăm, de asemene,a ce combustibil se folosește la CET-uri, verificăm în ce mod funcționează incineratoul de la IRIDEX, verificăm dacă în comunele cu probleme avem și în acest moment incendii necontrolate de cauciucuri, deșeuri de remat și așa mai departe’, a mai declarat pentru B1 TV secretarul de stat în Ministerul Mediului Mircea Fechet.

Ce sunt PM10 și PM 2,5 și cum influențează starea de sănătate

PM 10 și PM 2,5 reprezeintă particule în suspensie formate din particule foarte mici și picături de lichid. Acestea se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate.Efectele include moartea prematură, agravarea problemelor cardiace și pulmonare.

Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili. Poluarea cu pulberi înrăutățește simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Sancțiuni aplicate pentru poluarea din zona Capitalei

La solicitarea B1.RO,Ministerul Mediuluia precizat că în nopțile 20 și 21 martie, echipele de comisari au făcut mai multe verificări în teren, iar din ianuarie până în prezent s-au aplicat sancțiuni de 697.000 lei.

Coronavirus în România, cel mai recent bilanț

Autoritățile române au anunțat, marți,197 de decese cauzate de coronavirus. De asemenea, există 4.417, cele mai multe, 1.322, fiind în Suceava.

274 de pacienţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Numărul celor vindecaţi este de 460.

În ceea ce-i priveşte pe românii din străinătate, 631 sunt confirmaţi ca infectaţi cu coronavirus, 400 dintre ei fiind în Italia, iar 29 au decedat.