CORONAVIRUS | Peste trei milioane de pacienți cu COVID-19 s-au vindecat, la nivel mondial. Cum evoluează pandemia. LIVE UPDATE
Peste 3,1milioane de oameni din întreaga lume au învins infecția cu noul coronavirus și au fost declarați vindecați, de la debutul pandemiei și până în prezent, potrivit datelor worldometers.info. În același timp, numărul cazurilor de contaminare este în creștere, ajungând, la ora redactării acestei știri, la peste 6,5de milioane, dintre care peste 54.000 de pacienți sunt în stare gravă. La nivel mondial, bilanțul deceselor a depășit 385.300.
Statele Unite ale Americii continuă să fie țara cea mai afectată de pandemia de COVID-19, cu peste 1,8 milioane de cazuri de infectare și aproape 109.000 de victime. Din totalul pacienților testați pozitiv, numărul celor aflați în stare critică se apropie de 17.000. Vestea bună este că de la începutul crizei sanitare, circa 651.600 de pacienți americani s-au vindecat. În total, pe teritoriul american au fost prelucrate, până acum, peste 18,8milioane de teste.
Situația infectărilor continuă să fie extrem de gravă și în Brazilia, statul sud-american înregistrând peste 560.700 de cazuri de contaminare și peste 31.400 de decese. Peste 8.300 de pacienți din Brazilia se află, în acest moment, în stare gravă. În același timp, numărul celor care au reușit să câștige lupta cu COVID-19 a depășit 253.500.
În ceea ce privește evoluția epidemiei în Rusia, a treia cea mai afectată țară de pe Glob, aici numărul infectărilor a trecut de 432.200, iar bilanțul deceselor a depășit 5.200. În același timp, aproape 196.000 de pacienți cu COVID-19 din Rusiaau fost declarați vindecați.
În România, numărul infectărilor a ajuns la 19.669de cazuri, iar bilanțul victimelor este, la ora redactării aceste știri, 1.296. Totodată, 13.800 de români s-au vindecat și au fost externați din unitățile medicale.
Evoluția pandemiei decoronavirusla nivel global. LIVE UPDATE
UPDATE, 3 iunie, ora 23.00: Ministrul Sănătății a declarat, pentru B1 TV, că este posibil ca al doilea val de infectări cu coronavirus să aibă loc după 15 octombrie, odată cu răcirea vremii. Studiul de seroprevalență, ce va fi efectuat în vară la nivelul întregii țări, va arăta gradul de imunizare a populației. Nelu Tătaru a mai susținut că și persoanele infectate cu COVID-19, dar care nu au simptome, pot răspândi virusul. Ministrul a mai afirmat, totodată, că majoritatea victimelor epidemiei aveau afecțiuni preexistente.
UPDATE, 3 iunie, ora 23.00: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, pentru B1 TV, că numărul cazurilor nou raportate de coronavirus e în continuare mic în România și, dacă acest trend va fi menținut și lucrurile nu vor scăpa de sub control, atunci autoritățile vor lua în calcul un nou set de măsuri de relaxare.
UPDATE, 3 iunie, ora 23.00: Parlamentul spaniol a votat prelungirea până la 21 iunie a stării de alertă, în lupta contra răspândirii noului coronavirus. De asemenea, premierul Pedro Sanchez speră să restabilească libertatea de circulaţie în toată ţara până la 1 iulie, când vor fi primiți în țară și primii turiști străini.
UPDATE, 3 iunie, ora 23.00: „Când vom ști că această transmitere comunitară a încetat, atunci poate fi luată în calcul purtarea măștii, ca o recomandare pe care putem să o eliminăm din viața cotidiană”, a declarat Alexandru Rafila. În ceea ce privește vaccinul, Alexandru Rafila a precizat că nu va fi obligatoriu. În ciuda acestui fapt, serul nu va duce lipsă de doritori, este convingerea medicului.
UPDATE, 3 iunie, ora 23.00: La finalul lunii trecute, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că suspendă folosirea clorochinei în studiul global cu privire la tratamentele pentru persoanele infectate cu COVID-19, după ce testele aplicate pe scară largă au indicat efecte secundare foarte grave. Acum, la doar 9 zile distantă de la această decizie, OMS a anunțat reluarea studiilor clinice asupra hidroxiclorochinei.
UPDATE, 3 iunie, ora 21.00 –Alexandru Rafila, punct de vedere cu privire la cel de-al doilea val de infectare: „Sunt două elemente care ar trebui luate în discuție. În primul rând trebuie să discutăm despre populația receptivă. Majoritatea persoanelor din România, dar și din alte țări nu au trecut încă prin infecție, nu au încă imunitate, deci s-ar putea îmbolnăvi. Și al doilea lucru despre care ar trebui discutat este sezonalitatea acestui virus, dacă acest virus respectă sezonalitatea pe care o întâlnim la alte coronavirusuri, în sensul unei transmisibilități mai intense în timpul sezonului rece, trebuie să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri”, a precizat reprezentantul OMS pentru B1.ro
UPDATE, 3 iunie, ora 21.00 – Cercetătorii de la spitalul londonez Guy’s and St Thomas și de la King’s College pleacă de la ipoteza că ibuprofenul ar putea trata dificultățile de respirație.În cadrul studiului, jumătate dintre pacienți vor primi medicamentul antiinflamator, pe lângă tratamentul obișnuit. Ibuprofenul administrat va fi o formulă specială, diferită de cea disponibilă în farmacii.
UPDATE, 3 iunie, ora 21.00 -În data de 2 iunie, revista „The Lancet” a tras un semnal de alarmă cu privire la studiul efectuat de OMS, printr-un avertisment publicat sub forma unei „exprimări a îngrijorării”. Practic, „The Lancet” s-a distanțat de cercetarea Organizației Mondiale a Sănătății.
UPDATE, 3 iunie, ora 21.00 –Dr. Emilian Imbri privește cu scepticism studiul din China, care spune că persoanele asimptomatice infectate cu COVID-19 nu pot transmite virusul.„În România, niciodată nu am pus asimptomaticii alături de suspecți. Afirmația că asimptomaticii nu pot să transmită boala nu este susținută în momentul de față, medical. Este doar o supoziți (…)Mai aproape este de adevăr este fraza că un asimptomatic purtător poate transmite virusul. Până la sfârșitul săptămânii, cel mai probabil, va exista un punct de vedere comun (n.r. – din partea specialiștilor români)”, a declarat Dr. Emilian Imbri pentru B1.ro.
UPDATE, 3 iunie, ora 21.00 –Senat: Medicii de familie vor primi stimulent de risc în contextul epidemiei de COVID-19.Stimulentul de risc de 2.500 de lei brut lunar se acordă tuturor medicilor de familie, pe perioada stării de urgenţă, a decis miercuri plenul Senatului prin adoptarea cu amendamente a OUG 64/2020 care modifică OUG 43/2020 referitoare la măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului.
UPDATE, 3 iunie, ora 16.00 –Românii ar putea merge învacanță înGreciașiBulgaria, fără să intre în izolare la reîntoarcerea în țară. Potrivit profesoruluiAlexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie, este mai puțin probabil săne îmbolnăvim acolodecât înțară, întrucât cele două țări au o incidență mai mică a infecției cu Covid-19 decât România. Cu privire la românia, Rafila a declarat că rata de transmitere a coronavirusului în țara noastră se menține în jurul valorii de 0,9 ca în multe state din Uniunea Europeană.
UPDATE, 3 iunie, ora 16.00 –Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 152 noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. Astfel, bilanțul ajunge la19.669 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19.Dintre persoanele confirmate pozitiv, c au fost declarate vindecate și externate.Totodată, până acum, 1.288 persoane diagnosticate cu infecție cuCOVID-19au decedat. La ATI, în acest moment, sunt internați 162 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2376 de persoane. Alte 95.549 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
UPDATE, 3 iunie, ora 16.00 –PreședinteleKlaus Iohannisa atras atenția, miercuri, asupra faptului că noulcoronavirusnu a dispărut din societate, în ciuda măsurilor de relaxare care au fost impuse în ultimele săptămâni în România. Șeful statului a subliniat că acum ține de fiecare român să se protejeze deCOVID-19, iar măsurile de igienă și distanțare socială sunt, în continuare, extrem de importante.
UPDATE, 3 iunie, ora 16.00 –Persoanele care vor sosi înIslandaîncepând cu data de 15 iunie vor fi solicitate să aleagă între a face untest la noul coronavirusla sosirea în țară sau a intra în carantină timp de două săptămâni, a anunţat miercuriguvernul de la Reykjavik, informează DPA.
UPDATE, 3 iunie, ora 16.00 –Epidemiologul Anders Tegnell, care a condus strategia de luptă aSuediei împotriva noului coronavirus, spune cărecunoaște pentru prima dată că ar fi trebuit să impună mai multe restricții pentru a evita un număr atât de mare de decese cauzate de Covid-19. Tegnell afirmă, într-un interviu pentruFinancial Times, că dacă ar fi nevoit să ia acum o decizie în privința epidemiei de SARS-CoV-2, ar alege o strategie diferită. Cu siguranță, spune el, nu ar impune restricții la fel de dure cum au luat celelalte țări europene, dar nici la fel de relaxate cum a procedat până acum. Noua abordare a acestuia este izbitoare, ținând cont de faptul că luni întregi a criticat decizia statelor care au blocat economia pentru a contracata noul coronavirus.
UPDATE, 3 iunie, ora 9.50 –Vin veşti bune de la Spitalul Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Doar 15 persoane infectate cu noulcoronavirusmai sunt internate acolo. Tocmai de aceea, unitatea va trata din această săptămână și alți pacienți. Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV,Virgil Musta, medic primar boli infecţioase la spitalul din Timișoara, a declarat că secția de Pneumologie a unității sanitare va primi și pacienți care nu sunt infectați cu noulcoronavirus.