CORONAVIRUS | Peste 6,3 milioane de cazuri de contaminare și aproape 3 milioane de pacienți vindecați de COVID-19, la nivel mondial Cum evoluează pandemia. LIVE UPDATE

Publicat: 01 06. 2020, 10:42
Foto: Pixabay

Peste 6,3 milioane de oameni din întreaga lume au fost infectați cu noul coronavirus de la debutul pandemiei, potrivit datelor disponibile, la ora transmiterii acestei știri pe site-ul worldometers.info. În acest moment, sunt raportate cazuri de COVID-19 în 213 state și teritorii de pe Glob. Bilanțul deceselor, la nivel mondial, a depășit 376.200. Pe de altă parte, vestea bună este că, de la începutul crizei sanitare și până în prezent, peste 2,8 milioane de oameni, testați pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus, s-au vindecat.

În continuare, cea mai gravă situație este cea din Statele Unite ale Americii, acolo unde peste 1,8 milioane de oameni au fost contaminați cu SARS-CoV-2, iar numărul celor care se află în stare gravă se apropie de 17.000. Aproape 18 milioane de teste au fost prelucrate în SUA de la începutul pandemiei, iar bilanțul deceselor a depășit 106.600. În același timp, circa 608.000 de americani au învins în lupta cu COVID-19 și au fost declarați vindecați.

Situația este extrem de gravă și în Brazilia, unde bilanțul victimelor se apropie de 30.000. Statul sud-american este al doilea cel mai afectat din lume de pandemia de coronavirus, cu aproape 520.000 de cazuri de contaminare, dintre care peste 8.300 de pacienți se află în stare critică. În același timp, în Brazilia peste 206.500 de persoane s-au vindecat.

A treia cea mai afectată țară din lume este Rusia, care raportează peste 414.800 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 și peste 4.800 de decese. Totodată, în Federația Rusă, numărul celor declarați vindecați se apropie de 176.000.

În România, numărul celor testați pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus a depășit 19.000, peste 13.000 de pacienți fiind vindecați.

Evoluția pandemiei decoronavirusla nivel global. LIVE UPDATE

UPDATE, 1 iunie, ora 23.00: În contextul relaxării măsurilor restrictive care au fost adoptate pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, terasele au început să se deschidă de luni. Potrivit legii, reprezentanţii teraselor trebuie să ceară clienţilor date de identificare, însă unii angajaţi au cerut chiar şi CNP-ul celor ce au făcut rezervări. Premierul Ludovic Orban a declarat luni seară că CNP-ul nu trebuie notat, ci doar numele, prenumele şi numărul de telefon.

UPDATE, 1 iunie, ora 23.00: Recent, Germania a extins măsurile de distanțare socială până la 29 iunie, în efortul de a restricționa răspândirea noului coronavirus, potrivit unui acord între guvernul federal și autoritățile regionale. Mai exact, guvernele din cele 16 state federale ale Germaniei permit doar reuniunile de până la 10 persoane, însă recomandă oamenilor să-și limiteze în continuare numărul de contacte sociale și să mențină cât mai restrânsă dimensiunea grupului. Cu toate acestea, imagini surprinse în ultima zi a lunii mai într-un parc din Kreuzberg, un cartier al Berlinului, arată faptul că distanțarea socială nu este respectată de toți cetățenii.

UPDATE, 1 iunie, ora 22.00: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că s-a renunțat la ideea ca elevii cu probleme medicale să dea Bacalaureatul în toamnă, odată cu cei care au picat examenul din vară. O sesiune specială ar urma să fie organizată din 6 iulie. Ulterior, premierul Ludovic Orban a afirmat că a avut o discuție cu Anisie pe această temă și că și-a dat acordul pentru o astfel de propunere.

UPDATE, 1 iunie, ora 22.00: Criza coronavirusului. Lista neagră a aeroporturilor din UE și lume

UPDATE, 1 iunie, ora 22.00: În ultimele 24 de ore, nu s-a înregistrat niciun deces provocat de noul coronavirus, în Spania. De asemenea, în ultima zi, specialiștii au raportat o scădere de 70% a infecțiilor. În ultimele 7 zile, doar 35 de cetățeni spanioli au murit în urma infectării cu noul coronavirus.

UPDATE, 1 iunie, ora 22.00: Recent, 16 cadre medicale de la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 în urma testelor. Totodată, numărul celor infectați ar putea fi, de fapt, mult mai mare, deoarece alte câteva zeci de teste sunt în lucru.

UPDATE, 1 iunie, ora 20:00: Italia, una dintre cele mai afectate țări de epidemia de Covid-19, face un pas major către normalitate. Colosseumul din Roma şi câteva dintre bijuteriile culturale ale Italiei şi-au redeschis luni porţile după aproape trei luni de la închiderea lor din cauza răspândirii noului coronavirus.

UPDATE, 1 iunie, ora 20:00: Sălile de fitness și culturism se redeschid de la data de 15 iunie. Gabriel Tonecean, președintele Federației Române de Fitness și Culturism a făcut anunțul. Accesul se va face în baza unor reguli stricte

UPDATE, 1 iunie, ora 17:00: Pandemia de coronavirus a lovit puternic în sectorul turistic din Spania. Potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INE) din această țară, în primele patru luni ale acestui an, veniturile din turism aproape că s-au înjumătățit.

UPDATE, 1 iunie, ora 17:00: Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) anunță că în cursul zilei de duminică, 31 mai, a fost facilitată revenirea în țară a 620 de români, care, din diferite motive nu și-au mai putut prelungi șederea în țările în care se aflau și s-au aflat în imposibilitatea de a reveni în România din cauza restricțiilor privind transportul aerian, impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Este vorba despre români care au revenit din Franța, Olanda și Spania.

UPDATE, 1 iunie, ora 16:00: Cetățenii care se întorc din zone cu risc vor intra în izolare timp de 14 zile și după data de 1 iunie. „Până la data de 15 iunie toți cei care se întorc din țări cu nivel de răspândire a virusului, la întoarcere intră în izolare la domiciliu 14 zile, carantină doar pentru cei care cer. Măsura este până la data de 15 iunie. Sigur că cei care pleacă în ţări care nu prezintă risc, la întoarcere ei nu trebuie să se izoleze”, a precizat premierul Ludovic Orban.

UPDATE, 1 iunie, ora 16:00: Spitalul Judeţean Suceava a devenit funcţional pentru sectoare non-COVID, după ce s-a confruntat cu cel mai mare focar de coronavirus din România, fiind militarizat pe perioada lunii aprilie.

UPDATE, 1 iunie, ora 16:00: Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) avertizează că sunt 32 de tipuri de măşti care nu au trecut testele europene privind calitatea. În condițiile în care purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile închise și mijloacele de transport în comum de la data de 15 mai, în contextul epidemiei de Covid-19, preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi, spune că măștile care nu respectă standardele impuse de autorități pot fi periculoase pentru sănătate. Astfel, el îi îndeamnă pe români să-și achiziționeze măști de protecție din locuri sigure, cum ar fi farmaciile.

UPDATE, 1 iunie, ora 16.15:Autoritățile au anunțat decesul a încă șase români infectați cucoronavirus. Victimele aveau între 64 și 83 de ani și erau din Ilfov, Suceava, Sibiu, Bistrița și Botoșani.

UPDATE, 1 iunie, ora 14.40 –Regina Elizabeth II, cel mai longeviv suveran din istoria monarhiei britanice, a fost fotografiată călare în curtea palatului Windsor, aceasta fiind prima apariţie a ei după ce s-a plasat în autoizolare, în contextul crizei pandemice declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV- 2.

UPDATE, 1 iunie, ora 14.40 –Premierul Armeniei,Nikol Paşinian, a anunțat, luni, că el și mai mulți membri ai familiei sale au fost testați pozitiv pentru infecția cu noulcoronavirus, informeazăReuters. Șeful Guvernului de la Erevan, în vârstă de 45 de ani, a făcut anunțul printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, precizând că este asimptomatic, dar că va rămâne în izolare pentru a nu transmiteCOVID-19și altor persoane.

UPDATE, 1 iunie, ora 13.30 –Grupul de Comunicare Strategică anunță că până luni, la ora 13.00, în România au fost confirmate 19.398 de cazuri de persoane infectate cu noulcoronavirus. Astfel în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 141 de noi cazuri de îmbolnăvire. Din totalul pacienților testați pozitiv, 159 de persoane sunt internate, în acest moment, la terapie intensivă.Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 1270. În același timp, de la debutul pandemiei, 13.426 de români au fost declarați vindecați și au părăsit unitățile medicale.

UPDATE, 1 iunie, ora 10.45 –Grupul de Comunicare Strategică anunță că încă patru pacienți infectați cu noulcoronavirusau decedat. Este vorba despre trei bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 45 și 81 de ani, din județele Botoșani, Galați, Neamț și Caraș-Severin. Astfel, bilanțul deceselor, în România, a ajuns la 1.270.

UPDATE, 1 iunie, ora 10.45 –Braziliaa depăşit duminică pragul de 500.000 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate peste 7.000 de infectări noi, a anunțatMinistrul Sănătății, potrivitReuters.

UPDATE, 1 iunie, ora 10.45 –Noulcoronavirusîși pierde din putere și a devenit mult mai puțin letal, a spus duminică un medicul italian Alberto Zangrillo, șeful Spitalului San Raffaele din Milano, care a mai precizat că virusul nu mai există din punct de vedere clinic înItalia.