CORONAVIRUS | Peste 10.000 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în România: 26 de reacții minore, raportate de la începutul campaniei de imunizare

Publicat: 31 12. 2020, 19:24
sursa foto: pixabay

Peste 10.000 de români au fost vaccinați anti-COVID-19 de la începutul campaniei de imunizare, în 27 decembrie, și până acum, anunță Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Noi date privind vaccinarea anti-coronavirus la nivel național

Concret, în ultimele 24 de ore, au fost vaccinate 4.623 de persoane, cadre medicale, ceea ce face ca numărul total al celor cărora le-a fost deja administrat serul anti-coronavirus în România să ajungă la 10.289.

De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost consemnate 9 reacții adverse comune și minore. Este vorba despre febră, cefalee, mialgii și astenie.

Astfel, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, au fost raportate, în total, 26 de reacții minore, dintre care 4 au fost locale, cu durere la locul injectării, iar alte 22 au fost reacții generale de tipul febră, cefalee, mialgii, astenie, urticarie.

Zilnic, programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, așa încât vaccinările administrate în intervalul orar 17.00 – 20.00 vor fi cuprinse în raportarea transmisă în ziua următoare.

Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță despre derularea campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19

Prezent miercuri seară în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a explicat cum vor fi amenajate centrele naționale și locale de imunizare a populației și a explicat în ce fel se pot programa românii la vaccinare.

„Pot să vă spun că probabil începând cu luna aprilie putem deja să vorbim de demararea celei de-a treia etape a campaniei de vaccinare. Ne dorim o accelerare a procesului de vaccinare, având în vedere contextul epidemiologic actual. La un moment dat probabil că vom merge cu cele trei etape deja suprapuse parțial, este evident că nu vom avea o delimitare clară între cele trei etape. În aprilie putem vorbim în mod real de vaccinarea populației”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, medicul a precizat că vaccinul disponibil în acest moment este eficient și împotriva noii tulpini de coronavirus, apărută în Marea Britanie.

”Din fericire, date actuale arată că avem o păstrare a eficacității pentru această nouă tulpină. Problema este că aceasă nouă tulpină se transmite mult mai rapid de la o persoană la alta, este mult mai contagioasă. (…) De aici, aș reaminti nevoia respectării în continuare a măsurilor de prevenție, distanțare fizică, purtarea măștii de protecție, igiena personală. Toate aceste măsuri necesită a fi menținute în perioada lunilor următoare tocmai pentru a nu crește nivelul de transmitere a virusului în rândul populației, pentru a nu crește numărul de cazuri și pentru a evita tragediile la nivel personal, tragediile colective pentru că, din păcate, s-au pierdut atâtea vieți”, a spus Valeriu Gheorghiță.