CORONAVIRUS | Persoanele vaccinate cu ambele doze nu vor mai trebui să stea în carantină după ce au intrat în contact cu un caz pozitiv

CORONAVIRUS | Persoanele vaccinate cu ambele doze nu vor mai trebui să stea în carantină după ce au intrat în contact cu un caz pozitiv

Adrian Pistol, director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a explicat marți că autoritățile iau în calcul posibilitatea ca persoanele vaccinate să nu mai fie nevoite să stea în carantină după ce au intrat în contact cu un caz confirmat de infectare cu coronavirus.

Autoritățile vor să schimbedefiniția contactului direct, în contextul vaccinării: Persoanele vaccinare nu vor mai trebui să stea în carantină

Întrebată dacă o persoană care a fost vaccinată cu ambele doze și intră în contact cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2 trebuie să mai stea în carantină, Adriana Pistol a răspuns: ”Este vorba despre definiția contactului direct și măsurile care sunt aplicate. Evident, când o să se întâmple acest lucru, pe măsură ce populația devine vaccinată într-un procent important, evident că acest lucru se va petrece. Este mai mult decât logic ca pe o persoană care este vaccinată și este sănătoasă imunologic nu mai avem de ce să o carantinăm. Sigur că în acest mod se vor mai relaxa anumite tipuri de măsuri”.

În ceea ce privește posibilitatea de a fi eliberat un așa-zis ”pașaport COVID”, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a precizat: ”Condițiile de intrare în fiecare țară aparțin țării respective. Nu aș putea să vă spun ce condiții vor impune celelalte țări. În ceea ce privește recomandarea de a rămâne în carantină după ce te întorci dintr-o țară, fiind o persoană vaccinată, intenționăm să modificăm aceste criterii, inclusiv la recomandarea de carantinare”.

Adeverința de vaccinare poartă rolul unui „pașaport de vaccinare”

”Această adeverință de vaccinare poartă rolul de «pașaport de vaccinare» până când, dacă la nivelul Uniunii Europene, unde există deja niște discuții inițiate, se va stabili un format anume pentru statele UE, dar va fi doar pentru statele Uniunii”, a mai explicat Adriana Pistol.

Campania de vaccinare a început în România pe 27 decembrie, iar timp de două săptămâni, în perioada sărbătorilor de iarnă, a bătut pasul pe loc. Pe 15 ianuarie începe a doua etapă a campaniei, însă deocamdată există extrem de multe neclarități legate de felul în care se va face programarea, de personalul din centrele de vaccinare sau de sursa de finanțare pentru organizarea și dotarea centrelor din țară. În plus, medicii de familie, unul dintre pilonii cheie în cadrul campaniei de vaccinare, reclamă lipsa informațiilor și riscul încărcării programului de lucru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`