CORONAVIRUS | Părinții vor primi zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii dacă școlile se închid: Guvernul a adoptat ordonanța de urgență
Ordonanța de urgență prin care părinții primesc zile libere pentru a sta acasă cu copiii, în cazul în care școlile se închid din cauza înmulțirii cazurilor de coronavirus, a fost adoptată de Guvern. Actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.
Guvernul a adoptat OUG prin care părinții pot primi zile libere plătite dacă școlile se închid
Potrivit Ordonanței de Urgență, unul dintre părinţii copilului care nu mai merge, fizic, la școală, poate rămâne acasă să-l supravegheze pe minor și va primi zile libere plătite, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Celălalt părinte nu va primi zile libere.
Pentru a beneficia de această facilitate, trebuie îndeplinite mai multe condiții. Astfel, măsura se aplică în cazul familiilor cu copii cu vârsta de până la 12 ani sau copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară.
Au dreptul la aceste zile libre și părinții din familii monoparentale.
Există și cazuri în care zilele libere nu pot fi acordate. Părintele nu poate primi zile libere de la stat și plata a 75% din salariu dacă:
- este în concediu de creştere a copilului
- este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere (în cazul copiilor cu dizabilităţi)
- este în concediu de odihnă/concediu fără plată
- are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului
- nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.
Pentru a putea primi zilele libere în cazul închiderii școlilor, părintele care decide să rămână acasă cu copilul trebuie să depună o cerere la angajator. În același timp, părintele care continuă să lucreze trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere în care să menționeze că nu a formulat și el o solicitare la locul de muncă pentru a primi zile libere pentru supravegherea copilului.
Concret, declaraţia va fi semnată doar de părintele care continuă să lucreze, pentru a dovedi că nu a solicitat la locul său de muncă zile libere pentru supravegherea copilului din cauza suspendării cursurilor.
O facilitate similară a existat și în perioada stării de urgență, atunci când cursurile au fost suspendate în contextul apariției cazurilor de coronavirusși pe teritoriul României.
Trei scenarii pentru revenirea la cursuri în anul școlar 2020-2021
Anul școlar 2020 – 2021 va începe pe 14 septembrie. În acest context, autoritățile pregătesc trei scenarii pentru revenirea elevilor la cursuri.
”Înscenariul verde, toți elevii pot participa la cursuri în condiții de protecție sanitară, unscenariul galben, în care elevii pot participa fizic la cursuri, mai puțin cei din cei din clasele V, VII, IX, XI, care pot participa alternativ, fizic și online. Adică prin rotație: jumătate de clasă fizic, jumătate online. Decizia e la nivel de unitate de învățământ. Consiliul de Administrație propune un scenariu, Inspectoratul școlar și DSP vor aviza și Comitetul județean sau cel al municipiului București pentru situații de urgență va da acceptul. Am dat astfel autonomie locală”, a explicat ministrul Educației, Monica Anisie, pentru B1 TV.
În scenariul roșu, toate cursurile se vor desfășura online.