PANDEMIE DE CORONAVIRUS. Răspândirea COVID-19 în toată lumea și măsurile luate de autorități. UPDATE în timp real

PANDEMIE DE CORONAVIRUS. Răspândirea COVID-19 în toată lumea și măsurile luate de autorități. UPDATE în timp real
Foto: pixabay.com

UPDATE:Acțiunile Statelor Unite au înregistrat, luni, cea mai mare cădere de la momentul 1987, iar președintele american Donald Trump a avertizat că perturbările pe care COVID-19 le provoacă economiei ar putea dura până în vară. (Detalii AICI)

UPDATE: Premierul rus Mihail Mişustin a anunțat că Rusia îşi va închide de miercuri până la 1 mai frontierele pentru cetăţenii străini, din cauza pandemiei declanșate de noul coronavirus. (Detalii AICI)

UPDATE:Într-un discurs televizat, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat luni extinderea măsurilor de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus care vizează printre altele izolarea socială drastică și amânarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale. Totodată, președințele Franței a anunțat că la nivel comunitar,Uniunea Europeană va închide de marți granițele externe timp de 30 de zile. (Detalii AICI)

UPDATE:Liderii statelor din Grupul celor Șapte (G7)democrații dezvoltate ale lumii au anunțat, luni, că se angajează să facă „orice este necesar” în lupta cu pandemia de COVID-19, precum și că vor lucra mai îndeaproape astfel încât să protejeze sănătate publică, locurile de muncă și prosperitatea, relatează Reuters. (Detalii AICI)

UPDATE: Turciaînchide temporar cafenelele, arenele dedicate sportului și divertismentului, dar suspendă și sesiunile de rugăciune în masă, într-un efort de a limita răspândirea noului coronavirus, anunță autoritățile turce luni, după ce numărul total al cazurilor depistate a ajuns la 18, potrivit Reuters. (Detalii AICI)

UPDATE: Canada și-a închis granițele pentru toți cetățenii străini, cu excepția celor americani, luni, iar premierul Justin Trudeaua îndemnat populația să stea în casă, pentru a ajuta la limitarea răspândirii de COVID-19. (Detalii AICI)

UPDATE:În contextul în care continentul european a devenit noul epicentru al pandemiei de coronavirus, Comisia Europeană a propus luni ‘restricţionarea’ călătorilor ‘non-esenţiale’ spre Uniunea Europeană, pentru o perioadă iniţială de 30 de zile. (Detalii AICI)

UPDATE:Guvernul spaniol a anunțat închiderea frontierelor sale, astfel încât, începând cu miezul nopții, numai cetățenii spanioli, cei non-spanioli care invocă cauze de forță majoră și bunurile necesare asigurării lanțului de aprovizionare pot intra pe teritoriul național pe uscat. (Detalii AICI)

UPDATE:Președintele Igor Dodona anunțat că va cere Guvernului de la Chișinău să se adreseze Parlamentului astfel încât să fie activată starea de urgență în Republica Moldova. Precum în cazul României, măsura vine ca urmare a efectelor provocate de COVID-19. (Detalii AICI)

UPDATE: Comisia Europeană a prezentat luni o serie de orientări adresate statelor membre UE, cu privire la măsurile de gestionare a frontierelor. Aceste recomandări, precizează executivul comunitar, sunt menite să protejeze sănătatea oamenilor, dar și să mențină disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale și să asigure persoanelor care călătoresc tratamentul adecvat. (Detalii AICI)

UPDATE: Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că Spitalul Clinic Colentina din Capitală urmează să fie transformat în spital destinat tratării pacienților infectați cu coronavirus. El a precizat totodată că această măasură poate fi extinsă și la alte spitale regionale din țară dacă situația o va impune. (Detalii AICI)

UPDATE: Între timp, Spitalul Județean de Urgență din Sfântul Gheorghe anunță, în plină epidemie de coronavirus, că va restrânge numărul internărilor și vor fi efectuate doar operațiile grave, din cauza lipsei de sânge și a răspândirii coronavirusului. (Detalii AICI)

UPDATE: Autoritățile statului întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect și obiectiv populația cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire, în cazul în care tema este deturnată prin propagarea de știri false, arată una dintre prevederile instituite prin Decretul semnat de președintele Iohannis privind starea de urgență. Este vorba despre Articolul 54 din măsurile de primă urgență, cu aplicabilitate directă. (Detalii AICI)

UPDATE: Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că a luat o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, în contextul în care criza declanșată de noul coronavirus lovește și economia românească. Neînceperea executărilor silite și suspendarea controalelor fiscale se află pe listă. (Detalii AICI)

UPDATE: Austrian Airlines a anunțat că, începând de miercuri, suspendă toate zborurile comericale. În prezent, în Austria, există 860 de cazuri de COVID-19, în timp ce o altă persoană a decedat în urma îmbolnăvirii. (Detalii AICI)

UPDATE: Pierderi foarte mari pentru aeroporturile din țară în următoarea perioadă. Din cauza restricțiilor de călătorie mai multe curse au fost anulate, iar cele care încă operează curse au un grad de încărcare foarte mic. Cu toate acestea aeroporturile din România trebuie să funcționeze la capacitate maximă pentru a asigura serviciile în aeroport. Directorul Aeroportului din Iași avertizează că acest lucru poate duce la o situație gravă din punct de vedere economic, dar și din cel al siguranței, având în vedere că mulți pasageri nu declară la sosire din ce zone vin. În acest context, există solicitarea de închidere a circulaţiei aeriene. (Detalii AICI)

UPDATE: Guvernul Orban va adopta, în cel mai scurt timp, un set de măsuri pentru sprijinrea companiilor afectate de criza provocată de noul coronavirus, a anunțat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, luni. (Detalii AICI)

UPDATE: Despre acesta a vorbit și Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, pentru B1 TV. Despre euro, ajuns la nivelul istoric de 4,8242 lei, ministrul susține că nu ar trebui să fim îngrijorați, căci singura noastră grijă ar trebui să fie acum să existe lichiditate în piață. (Detalii AICI)

UPDATE: Stărea de urgență a intrat în vigoare în România după ce Decretul președinteluiKlaus Iohannisa fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul conține o serie de măsuri excepționale ce pot fi luate de autorități în perioada următoare (Detalii AICI)

UPDATE:Pentru prima dată din 1999 până în prezent, Klaus Iohannisa decretat stare de urgență în România,din cauza răspândirii noului coronavirus (Detalii AICI)

UPDATE: Ministrul Sănătății Comunității Madrid, Enrique Ruiz Escudero, apreciază că răspândirea coronavirusului va avea un vârf maxim la finele acestei săptămâni, urmând ca de la jumătatea lui aprilie numărul cazurilor să scadă în ritm accelerat. (Detalii AICI)

UPDATE: Coreea de Sud a realizat cel mai amplu studiu cu privire la răspândirea virusului Covid-19. Din datele transmise se arată că, tinerii între 20-29 de ani, deși reprezintă doar 13% din populația țării, sunt grupul de vârstă cel mai afectat de coronavirus, într-o proporție de 30%. Totodată, se arată că în rândul tinerilor sunt și cei mai mulți purtători ai coronavirusului. (Detalii AICI)

UPDATE: Thierry Breton, comisar european însărcinat cu Piaţa Internă, a declarat că Uniunea Europeană anticipează o recesiune în acest an: „Evident, ne aşteptăm la o recesiune în timpul acestui an. Suntem în război cu virusul. Un război economic”. (Detalii AICI)

UPDATE: Premierul Ungariei a anunțat închiderea granițelor pentru toți cetățenii străini, în încercarea autorităților de a ține sub control răspândirea noului coronavirus. (Detalii AICI)

UPDATE: Olanda a decis să închidă școlile, dar și sălile de spectacole, cluburile din Cartierul Roşu din Amsterdam, restaurantele, cafenelele și barurile, până la data de 6 aprilie, a declarat Ministrul Sănătăţii, Arie Slob. (Detalii AICI)

UPDATE: Compania aeriană Ryanair a anunțat că are în plan ținerea la sol a avioanelor sale din Europa, pentru următoarele 7-10 zile, din cauza pandemiei de coronavirus. (Detalii AICI)

UPDATE: Mai multe autocare așteaptă să intre în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II. Românii sunt nevoiți să aștepte cel puțin 120 de minute, date fiind măsurile excepționale de verificare impuse în contextul crizei COVID-19. (Detalii AICI)

UPDATE: Irina, fiica senatorului PNL Vergil Chițac, infectat cu noul coronavirus, a anunțat luni că acesta a fost mutat la secția de terapie intensivă a spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. (Detalii AICI)

UPDATE: Într-unul dintre cele mai dificile momente din istoria sa recentă, Italia este abandonată de aliații ei. Epicentru al pandemiei de coronavirus în Europa, Italia a cerut asistență medicală celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Niciun sprijin până acum. Cu greu a venit un răspuns din partea Comisiei Europene, în ajutorul economiei italiene. În rest nimic. Iar China umple golul, scrie Elisabeth Braw, într-un articol pentru Foreign Policy. (Detalii AICI)

UPDATE: Monica Anisie, ministrul Educației, a transmis, luni, că măsura suspendării cursurilor poate continua până când nu va mai exista vreun pericol asupra copiilor. (Detalii AICI)

UPDATE: În vederea limitării răspândirii virusului COVID-19, București Mall – Vitan și Plaza Români își ajustează programul de funcționare. (Detalii AICI)

UPDATE: Pentru prima dată în istoria recentă a Spaniei, autoritățile au decis ca spitalele private să fie trecute la dispoziția sistemului național de sănătate. (Detalii AICI)

UPDATE: Franța a intrat în faza a treia a epidemiei de coronavirus și, în ciuda anticipării și pregătirii, spitalele sunt total depășite, susține Dr. Radu Lupescu, medic român în această țară și președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg. Acesta informează că, sâmbătă seară, autoritățile au luat decizia izolării sociale, dar măsura pare să vină prea târziu. (Detalii AICI)

UPDATE: În Belgia, trei specialiști medicali au fost infectați cu noul coronavirus, iar acum sunt spitalizați în stare gravă. Primele decese cauzate de coronavirus au avut loc în Belgia încă din 11 martie. (Detalii AICI)

UPDATE: Încă 19 cazuri de coronavirus în România. Majoritatea persoanelor au călătorit în Italia. Bilanțul total a ajuns la 158 de infectări. Starea pacienților – AICI

UPDATE: Cu tot mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus, se pune tot mai mult problema dacă sistemul sanitar românesc este capabil să facă față pandemiei de COVID-19. Mai mulți medici și-au exprimat opiniile, iar dacă unii au avut viziuni de-a dreptul sumbre chiar și asupra prezentului, alții au ținut să liniștească populația. Argumentele tuturor – AICI

UPDATE: Pandemia de coronavirus i-a speriat și pe teroriști. Gruparea jihadistă Stat Islamic și-a sfătuit membrii și adepții să evite călătoriile în Europa, pentru a nu se infecta cu noul coronavirus. Liderii ISIS le-au mai cerut să respecte mai multe reguli, între care spălarea des și corect pe mâini, pentru a se menține sănătoși. (Detalii AICI)

UPDATE:Pentru a preveni răspândirea noului virus COVID-19, primarul metropolei americane New York, Bill de Blasio, va închide localurile de noapte, cinematografele, teatrele şi sălile de concert, începând de marți, 17 martie, ora 9.00. (Detalii AICI)

UPDATE: Între timp, un prim pas împotriva răspândirii virusului COVID-19 a fost făcut în Spania. Un medicament pentru malarie și artrită reumatoidă și un medicament antiviral utilizat împotriva HIV au început să fie testate pe aproximativ 200 de subiecți testați pozitiv cu coronavirus, în încercarea de a opri contagierea, nu de a vindeca boala. (Detalii AICI)

Aproape 170.000 de îmbolnăviri cu noul coronavirus au fost raporate în întreaga lume până luni dimineață, circa 77.780 fiind cazuri recuperate. Numărul deceselor a sărit de 6.500.

93% dintre cazurile active în acest moment sunt forme ușoare sau medii, iar 7%, aproape 6.000, sunt cazuri critice.

Cele mai multe infectări au fost raportate în China – peste 80.000. Aceasta este urmată de Italia, cu aproape 25.000, și de Iran, cu aproape 14.000.

Tot în China au fost raportate în total și cele mai multe decese – peste 3.200. În Italia au murit 1.809 oameni, iar în Iran – 724.
Măsuri tot mai dure sunt luate de autorități în încercarea disperată de a preveni răspândirea bolii.

Într-o singură zi (duminică, 15 martie) Organizaţia Mondială a Sănătăţii a înregistrat 10.982 de cazuri noi de coronavirus în întreaga lume. (Detalii AICI)

În România, luni este așteptat anunțul președintelui Klaus Iohannis privind decretarea stării de urgență. Autoritățile au precizat deja că nu toate măsurile din lege vor fi aplicate, ci strict cele necesare în lupta contra noului coronavirus.

„Această stare de urgență face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, pentru apartura medicală absolut necesară. Această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”, a anunțat, sâmbătă seară, președintele Iohannis.

Pe timpul stării de urgenţă, autorităţile militare şi civile au dreptul de a lua măsuri absolut extraordinare. (Detalii AICI)

De altfel, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că toate școlile vor rămâne închise până după Paște, în încercarea de a evita răspândirea virusului. Inițial, autoritățile au decis închiderea școlilor doar până pe data de 31 martie. (Detalii AICI)

Noi măsuri speciale au fost anunțate și de Spania și Portugalia. Astfel, începând de luni, activitățile turistice dintre cele două state sunt complet întrerupte, iar măsura este valabilă pentru următoarele luni. (Detalii AICI)

COVID-19 continuă să se extindă în ciuda deciziilor dure luate deja de state precum Italia și Spania. Iar autoritățile nu sunt deloc optimiste privind în viitor. Un document privind sănătatea publică din Anglia spune că patru din cinci persoane ar putea contacta virusul COVID-19.

„Epidemia de coronavirus din Marea Britanie va dura până în primăvara anului viitor și ar putea duce la spitalizarea a 7,9 milioane de oameni”, se arată într-un document al Sănătății Publice din Anglia (PHE), obținut de jurnaliștii de la The Guardian. (Detalii AICI)

Pentru a evita trasmiterea noului coronavirus, toate persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste din Marea Britanie vor fi sfătuite să stea acasă în săptămânile următoare, a informat secretarul Sănătății. (Detalii AICI)

Știre în curs de actualizare

Urmăriți B1TV.ro și pe
`