CORONAVIRUS. Ordinul care prevedea că se poate sta în carantină la domiciliu a fost modificat: ‘Nicio persoană cu COVID-19 nu este tratată acasă, în această fază’ / De câte locuri libere în carantină mai dispune România

CORONAVIRUS. Ordinul care prevedea că se poate sta în carantină la domiciliu a fost modificat: 'Nicio persoană cu COVID-19 nu este tratată acasă, în această fază' / De câte locuri libere în carantină mai dispune România
foto: Pixabay

Grupul de Comunicare Strategică anunță modificări pentru persoanele care se întorc în țară din ‘zonele roșii’ și cele testate pozitiv cu coronavirus, dar care nu au simptome. Mai exact, persoanele cu coronavirus, chiar și cele asimptomatice, vor fi duse obligatoriu în centrele special amenjate pentru cei infectați cu COVID-19, atât timp cât există locuri.

Precizăm că până acum, aceștia puteau sta în carantină la domiciliu.

Nicio persoană cu COVID-19 nu este tratata la domiciliu, în această fază

Astfel, conform noilor modificări, în carantină la domiciliu pot fi plasate persoane din zone roșii dacă sunt asimptomatice, s-au depășit toate capacitățile de cazare si pe baza unei declarații pe propria răspundere că au condiții de separare completa de restul membrilor familiei.

“In acest moment există suficiente locuri de carantina. S-a pregătit doar cadrul legislativ pentru o eventuala depășire a capacității. Nu este vorba despre nicio relaxare”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

În acest moment în carantină se află 22.866 persoane, iar capacitatea totală a locurilor este de 39.173. Asta înseamnă cp 13,254 de locuri sunt libere în centrele și spitalele destinate pacienților cu COVID-19.

“În acest calcul trebuie avut în vedere că specificitatea unor locații face ca într-un spațiu alocat de cazare pot sta de exemplu 1, 2 sau 3 persoane, în funcție de situație (ex: 1 persoană / 2 persoane: soț+soție/ 3 persoane: soț+soție+copil)”, precizează autoritățile.

Amintim că zonele considerate roșii sunt: Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie, Statele Unite, Turcia sau Iran.

Modificarea Ordinului va fi publicată joi în Monitorul Oficial.

Vârful epidemiei de coronavirus, așteptat în următoarele două săptămâni

Decizia a venit într-un moment în care, potrivit declarațiilor medicului Alexandru Rafila,în țara noastră este așteptat vârful epidemiei la șapte-zece zile după Paște.

Totodată, președintele Societății Române de Microbiologie susține că nu ne vom putea întoarce la o viață normală înainte de jumătatea anului viitor.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică anunțî că pe teritoriul țării naostre, până joi, la ora 13.00, au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 7.707 cazuri.

Dintre acestea, 491 de cazuri de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore.

Dintre cele peste 7.7000 de cazuri, 243 de pacienți sunt mai grav, fiind internați la terapie intensivă.

Există și 392 de decese, majoritatea în rândul oamenilor cu boli grave pre-existente.

România a testat pentru COVID-19, până în prezent, circa 80.000 de persoane.

Potrivit aceluiași bilanț, 22.866 de oameni se află în carantină instituționalizată, în timp ce alți 60.697 sunt în izolare la domiciliu, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Cele mai afectate județe de coronavirus

Suceava, supranumit și Lombardia României, rămâne cel mai afectat județ. Aici s-au înregistrat aproape 2.000 din cele 7.700 de cazuri.

Pe locul doi se află Bucureștiul, cu peste 800 de cazuri de infectare cu virusul chinez.

Următoarele județe, dar care nu depășesc 400 de cazuri de COVID-19, sunt: Timiș, Neamț, Hunedoara și Arad.

Peste 700 de români din străinătate, confirmați cu infecție cucoronavirus

Aurotitățile mai anunță că un număr de 718 români din disapora au fost confirmați cu COVID-19: 422 în Italia, 196 în Spania, 25 în Franța, 13 în Germania, 47 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în SUA, 2 în Austria, 2 în Belgia, 2 în Indonezia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia.

De asemenea, în raport se precizează că de laînceputul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 55 de cetățeni români aflați în străinătate au decedat: 13 în Italia, 14 în Franța, 16 în Marea Britanie, 7 în Spania, 3 în Germania, unul în Belgia și unul în Suedia.

Dintre cetățenii români confirmați cu noulcoronavirus, 11 au fost declarați vindecați: 7 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`