CORONAVIRUS | OMS: Virusul afectează mai mult marile oraşe, expuse ani de-a rândul poluării

CORONAVIRUS | OMS: Virusul afectează mai mult marile oraşe, expuse ani de-a rândul poluării
Foto: Hepta

Directoarea Departamentului de sănătate publică şi mediu din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Maria Neira, a avertizat, vineri, că noul coronavirus pare să afecteze mai mult sănătatea în marile oraşe, expuse ani de-a rândul poluării şi ai căror locuitori sunt mai susceptibili să contracteze boli, şi nu doar respiratorii, fapt ce necesită ”o reorganizare” urgentă a marilor urbe, pentru a da prioritate deplasării pietonale şi a le face mai salutare.

OMS avertizează că SARS-CoV-2 afectează mai mult marile oraşe, expuse ani de-a rândul poluării

Maria Neira a insistat că sănătatea este o chestiune publică care necesită protejarea naturii, acea sursă necesară vieţii, scrie FE, citată de Agerpres.

”Dacă distrugem natura, care este sursa noastră de viaţă, vom provoca probleme grave de sănătate publică şi ne vom face singuri rău”, a mărturisit Neira.

Directoarea Departamentului de sănătate publică şi mediu din cadrul OMS a mai spus că s-a evidenţiat o legătură, ce trebuie încă verificată, care arată că în oraşele cu niveluri mari de poluare, infecţia COVID-19 a lovit mai mult cetăţenii şi ”nu este un lucru întâmplător”.

”Trebuie să înţelegem că distrugerea mediului înconjurător înseamnă acel consum nestăvilit, traficul supraaglomerat, comerţul cu animale sălbatice, practicile agricole intensive, deforestările, poluarea cu plastic…..”, a adăugat Maria Neira.

În opinia ei, aceşti factori, alături de poluarea oraşelor populate excesiv şi posibilitatea ca în era globalizării să facem înconjurul lumii în 24 de ore generează „cocktailul perfect” pentru ca anumite virusuri să găsescă condiţii ideale pentru a se răspândi.

STUDIU: Sunt suficiente 30 de secunde pentru infectarea cu Covid-19

Amintim că cercetătorii de la Universitatea Princeton susțin că ne putem infecta cu noul coronavirus chiar și în cadrul unei conversații.

Potrivit studiului, în timpul unei conversații se poate crea un flux de aer conic ca un jet, ce poate transporta picături infectate cu noul coronavirus chiar și pe parcursul a câtorva metri.

În acest fel, putem contacta virusul foarte repede, chiar și când vorbim cu o persoană.

Aceștia au constatat că în timpul unei conversații se creează un flux de aer conic, care pot transporta picături infectate cu Covid-19.

Cum pot transmite virusul persoanele pozitive asimptomatice

Persoanele infectate cu noul coronavirus, dar asimptomatice, pot răspândi infecția mai ales în situațiile în care nu poartă mască de protecție și se află în spații aglomerate pentru o perioadă mai lungă de timp. Institutul Național de Sănătate Publică a publicat un grafic prin care sunt detaliate cazurile potențiale unde există riscul răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 de către persoanele infectate, dar care nu prezintă simptomele specifice pentru COVID-19.

Astfel, cel mai mare risc de transmitere a virusului apare în condițiile în care asimptomaticii se află în zone aglomerate, indiferent dacă sunt în aer liber sau în spații închise și nu poartă mască de protecție, iar oamenii strigă sau cântă sau, pur și simplu, vorbesc.

Din graficul transmis de autorități mai reiese că, în general, spațiile închise care nu sunt aerisite corespunzător sunt locurile cu cel mai mare risc de contaminare cu SARS-CoV-2, în special dacă acestea sunt aglomerate, iar contaactul dintre persoane este de lungă durată. Riscul transmiterii scade dacă oamenii poartă măști de protecție.

Totodată, tusea sau strănutul, chiar dacă sunt produse de iritații sau alergii, duc la o creștere a riscului de infectare în interior, indiferent de gradul de ventilație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourile fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI