CORONAVIRUS | OMS: Una din patru instituţii de asistenţă medicală din întreaga lume nu dispune de apă

Publicat: 14 12. 2020, 12:23

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că una din patru instituţii de asistenţă medicală din întreaga lume nu dispune de servicii de aprovizionare cu apă, ceea ce supune personalul sanitar şi pacienţii unui risc mai mare de a contracta noul coronavirus.

Una din patru instituţii de asistenţă medicală din întreaga lume nu dispune de apă

Mai exact, OMS și Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (Unicef) au atras atenția, într-un raport comun bazat pe date din 165 de ţări, că aproximativ 1,8 miliarde de persoane vizitează sau lucrează în unităţi sanitare care nu dispun de servicii de aprovizionare cu apă de bază.

„Activitatea într-o unitate sanitară fără apă, salubrizare şi igienă seamănă puţin cu a-i trimite pe medici şi pe asistenţii medicali să lucreze fără echipament de protecţie personală”, a precizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, amintind că „aprovizionarea cu apă, salubrizarea şi igiena în unităţile sanitare sunt fundamentale pentru a opri COVID-19”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Proporţia profesioniştilor din domeniul sanitar infectaţi cu noul coronavirus este mult mai mare decât în restul populaţiei: aceştia reprezintă mai puţin de 3% din populaţie, însă 14% din cazurile raportate la nivel mondial, mai transmite OMS.

Potrivit raportului, una din patru instituţii de asistenţă medicală din lume nu dispune de servicii de aprovizionare cu apă, una din trei nu asigură o igienă adecvată a mâinilor în cazul în care este acordată îngrijirea, una din zece nu are acces la serviciile de salubrizare, iar una din trei nu îşi sortează deşeurile corespunzător.

Situaţia cea mai catastrofală este însă întâlnită în cele 47 de ţări cel mai puţin dezvoltate ale planetei: una din două instituţii sanitar nu dispune de un serviciu de aprovizionare cu apă potabilă de bază, una din patru nu este echipată cu dispozitive de spălare a mâinilor acolo unde se asigură îngrijirea medicală, iar trei din cinci nu au acces la serviciile de salubrizare de bază.

Organizația Mondială a Sănătății face apel la creşterea vigilenţei de sărbători

Amintim că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut apel la creşterea vigilenţei în timpul sărbătorilor de iarnă, în contextul în care numărul de decese a crescut cu 60% în cursul ultimelor şase săptămâni.

”Sezonul sărbătorilor este un moment de destindere şi de celebrare, dar nu trebuie să ne relaxăm vigilenţa. Sărbătoarea se poate transforma foarte repede în doliu dacă nu luăm măsurile de prevedere bune”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat că oamenii care trăiesc într-o zonă cu o incidență ridicată trebuie să-şi examineze ”atent” planurile pentru sărbătorile de la sfârşitul anului pentru a garanta securitatea tuturor.

”Acesta ar putea fi cel mai frumos cadou pe care vi-l puteţi face, cadoul sănătăţii, vieţii, iubirii, bucuriei şi speranţei”, a spus directorul OMS.