CORONAVIRUS | OMS cere Europei să pună „cazurile de contact în carantină”

CORONAVIRUS | OMS cere Europei să pună „cazurile de contact în carantină”
Sursa foto: Pixabay

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) însărcinat cu probleme de urgenţă sanitară Michael Ryan, îndeamnă autorităţile să pună „cazurile de contact în carantină”, în contextul unei intensificări îngrijorătoare a pandemiei de coronavirus într-o mare parte a Europei şi a Statelor Unite ale Americii (SUA).

OMS: ”Puneţi cazurile de contact în carantină”

”Dacă mi-aş putea pune o dorinţă magică pentru a îmbunătăţi un lucru pe care ar trebui să-l îmbunătăţim cu adevărat, aceasta ar fi să mă asigur că fiecare persoană care s-a aflat în contact cu un caz confirmat de Covid-19 este pusă în carantină pe perioada necesară, pentru a întrerupe lanţul transmiterii”, a declarat luni la Geneva, într-o conferinţă de presă, Michael Ryan.

”Eu nu cred că acest lucru se întâmplă sau că este făcut în mod sistematic”, iar acesta ”unul dintre principalele motive pentru care vedem bilanţuri atât de mari”, a adăugat el.

Urmărirea cazurilor de contact este deficitară în numeroase ţări din Europa, iar cazurile dovedite de SARS-CoV-2 au ”explodat” literalmente pe Bătrânul Continent în ultimele două săptămâni, obligând autorităţile să reia o serie de măsuri mai mult sau mai puţin coercitive în vederea îndiguirii pandemiei, scrie AFP, conform 20minutes.fr.

”Aproximativ jumătate dintre membrii regiunii europene a OMS (48 de state) au înregistrat o creştere cu 50% a numărului infecţiilor săptămâna trecută”, a insistat Ryan.

Ceea ce-l îngrijorează pe doctorul Ryan este că numărul spitalizărilor şi deceselor începe ”să imite” această tendinţă, chiar dacă a subliniat că OMS este intrigată şi anchetează cu privire la posibilitatea ca oamenii afectaţi ”să aibă doze mai slabe de expunere” şi să fie, astfel, în general, mai puţin atinse grav.

Maria Van Kerkhove de la OMS şi-a exprimat la rândul său surprinderea faţă de faptul că ”conceptul de cluster (al infecţiei la adunări) nu este reţinut”, în pofida faptului că ”este una dintre mărcile coronavirusului”.

În Europa, spre deosebire de Asia, unde eforturile de urmărire şi de plasare în carantină au fost menţinute, perioadele de carantină din primăvară au fost urmate, în multe cazuri, de o relaxare, atât a autorităţilor, cât şi a oamenilor.

”Ştiu că oamenii s-au săturat, dar acest virus a arătat că dacă lăsăm garda jos poate reapărea în mare viteză şi ameninţa spitalele şi sistemele de sănătate”, a avertizat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Medicii cercetează dacă noul coronavirus provoacă diabet

Mulți experți sunt convinși că noul coronavirus poate declanșa apariția diabetului chiar și la unii adulți și copii care nu au factorii de risc tradiționali.

Este deja bine documentat faptul că persoanele cu diabet se confruntă cu riscuri mult mai mari de boli grave sau deces dacă contractă Covid-19. În iulie, oficialii din domeniul sănătății din SUA au descoperit că aproape 40% dintre persoanele care au murit din cauza noului virus aveau diabet. Acum, cazuri precum cele ale lui Buelna sugerează că legătura dintre boli se desfășoară în ambele sensuri.

„Covid ar putea provoca diabetul de la zero”, a spus dr. Francesco Rubino, cercetător în diabet și președinte de chirurgie metabolică și bariatrică la King’s College din Londra.

Rubino conduce o echipă internațională care colectează cazuri de pacienți la nivel global pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei. Inițial, a spus el, mai mult de 300 de medici au depus cereri pentru a împărtăși cazurile pentru revizuire, număr pe care se așteaptă să-l crească pe măsură ce infecțiile revin.

Doar 80% dintre persoanele care s-au vindecat de COVID-19, au dezvoltat anticorpi

Doar 80% dintre persoanele care s-au vindecat de infecția cu COVID-19, au dezvoltat anticorpi împotriva virusului, potrivit unui studiu al Gertner Institute.

Acest lucru înseamnă că un procent de 20% din persoanele care au fost asimptomatice sau au avut forme ușoare, ar putea să se reinfecteze.

Cercetarea a scos la iveală și faptul că persoanele care provin din familii mai mari sunt mai predispuse să contracteze virusul. Într- familiile de opt persoane sau mai mult, cu cel puțin un pacient verificat, 11,2% dintre membri aveau anticorpi, ceea ce înseamnă că au contractat virusul. Numărul în familiile mai mici a fost de numai 7,9%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourile fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI