În contextul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor impuse de națiuni, în încercarea de a stopa propagarea virusului, Organizația Mondială a Sănătății transmite că nu de distanțre socială avem nevoie în aceste vremuri.
Din contră, OMS ne recomandă să rămânem conectaţi social în astfel de perioade grele.
„Distanţarea socială poate fi şi între clase, diferenţele de trai, evoluţie, social şi distanţa fizică impusă de distanţa de protecţie. E acelaşi lucru, raportat la paza de coronavirus. Aici e o metaforă, trebuie să mergem undeva să discutăm pe larg”, transmite OMS.
Organizația punctează faptul că folosim termenul „distanţare socială” greşit. Din contră, acum avem nevoie de apropiere socială mai mult decât niciodată, pentru a ne ajuta să depășim mai ușor perioada de izolare.
Astfel, ceea ce trebuie noi să păstrăm este distanţa fizică, de 2 metri între persoane, pentru a împiedica răspândirea virusului.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că noul coronavirus ar putea deveni endemic, precum virusul HIV sau rujeola, solicitând totodată „un efort masiv” pentru combaterea acestuia, notează The Guardian.
Mike Ryan, expertul în probleme de urgență al OMS, a precizat că „acest virus poate deveni un alt virus endemic în comunitățile noastre și este posibil să nu mai plece niciodată”
„Cred că este important să fim realiști și nu cred că cineva poate prezice când va dispărea această boală. Nu cred că exista promisiuni și nici date.Această boală poate să devină o problemă pe termen lung sau să nu fie”, a mai completat expertul, precizând că lumea are un anumit control asupra modului în care se confruntă cu boala.
Totodată, OMS mai atrage atenţia că, după mai mulţi ani în care speranţa de viaţă a oamenilor a crescut constant, progresul poate fi ameninţat de COVID-19.
Premierul britanic, Boris Johnson (care luna trecută a fost internat în spital, fiind infectat cu COVID-19) și premierul italian, Giuseppe Conte, le-au transmis cetățenilor statelor lor că populația trebuie să se adapteze, pentru a conviețui cu virusul, deoarece există posibilitatea ca un vaccin eficient să nu apară, notează CNBC.
„Am spus că vom face tot posibilul pentru găsirea unui vaccin. Rămâne un drum foarte lung de parcurs şi trebuie să fiu sincer că ar putea să nu obţinem un vaccin”, a spus Johnson, precizând și că „în ciuda acestor eforturi, trebuie să recunoaştem că este posibil să avem nevoie să trăim cu acest virus în perioada următoare”.
„Nu ştim dacă un vaccin poate genera un răspuns de imunitate care ne va proteja împotriva infecţiei pe viitor”, a comentat situația actuală și David Heymann, care a condus Organizaţia Mondială a Sănătăţii în timpul epidemiei de SARS.
De asemenea, ideea a fost întărită și de Jonathan Van-Tam, ofiţer medical şef al Marii Britanii, care a declarat că nu putem fi siguri dacă vom avea un vaccin pentru COVID-19.
„Un vaccin ideal protejează împotriva infecţiilor şi previne răspândirea, însă procesul de dezvoltare este unul extrem de complex, neexistând o regulă conform căreia totul va merge bine în timpul procesului”, îl citează The Guardian.