CORONAVIRUS | OMS: Al doilea val al pandemiei va trebui combătut fără vaccinuri

CORONAVIRUS | OMS: Al doilea val al pandemiei va trebui combătut fără vaccinuri
Foto: Pixabay.com

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Michael Ryan, a avertizat miercuri că vaccinurile nu vor ajunge la timp pentru a învinge al doilea val de pandemie Covid-19. Acesta a declarat că vaccinurile nu ar trebui privite ca o soluție magică, iar țările care se luptă cu o reapariție a virusului ar trebui să „urce acest munte” fără ele.

Al doilea val al pandemiei de SARS-CoV-2 va trebui combătut fără vaccinuri

„Cred că va dura cel puțin patru până la șase luni până când vom avea niveluri suficiente de vaccinare oriunde”, a spus el, în timpul unei sesiuni publice de întrebări și răspunsuri în direct pe social media.

În ciuda recentelor anunțuri promițătoare din faza finală de studii de vaccin candidat, ”nu suntem încă acolo în ce priveşte vaccinurile”, a spus Ryan.

„Multe țări trec prin acest val și vor trece prin acest val și vor continua prin acest val, fără vaccinuri. Trebuie să înțelegem și să interiorizăm acest lucru și să ne dăm seama: trebuie să urcăm acest munte de data aceasta, fără vaccinuri”, a adăugat el, scrie france24.com.

Pfizer a declarat miercuri că un studiu complet al vaccinului său experimental a arătat că este 95% eficient, în timp ce compania americană Moderna a declarat săptămâna aceasta că propriul candidat este 94,5% eficient. Rusia susține că candidatul său este mai eficient de peste 90%.

Ryan a avertizat împotriva reducerii vigilenței individuale împotriva virusului, în convingerea greșită că vaccinurile vor rezolva acum problema.

Ce spun experții în medicină despre vaccinul pentru coronavirus produs de laboroatoarul Moderna

Compania americană Moderna a anunţat luni că, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu clinic, vaccinul său pentru coronavirus, dezvoltat în colaborare cu Institutul Naţional pentru Boli Infecţioase şi Alergii din SUA, are o eficacitate de 94,5%. Chiar și în acest context, Anthony Fauci, cel mai reputat expert în boli infecţioase din Statele Unite, a avertizat că nu se va putea reveni imediat la o viaţă normală.

„Vom avea un vaccin care poate să stopeze COVID-19”, a afirmat Stephen Hoge, președintele Moderna.

”În mod evident, cu un vaccin care are o eficacitate de peste 90% vă puteţi simţi mult mai în siguranţă că nu veţi lua virusul. Dar aş recomanda oamenilor să nu renunţe la toate măsurile de sănătate publică doar pentru că s-au vaccinat.

Nu va fi ca şi cum vom opri pandemia apăsând pe un buton şi vom reveni la normal în totalitate. Va fi o revenire treptată la normalitate, pe măsură ce vor trece săptămânile şi lunile, pe parcursul anului 2021”, a spus experul Anthony Fauci despre vaccinurile anti-coronavirus.

De asemena, șeful BioNTech spune că problemele nu se vor rezolva dintr-o data, chiar dacă primele doze vor pleca din depozit în decembrie.

Ludovic Orban: Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea sosi în decembrie

Amintim că premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, că primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea sosi în România chiar în decembrie. Acesta a precizat că primii vaccinați vor fi angajații din sitemul sanitar care luptă cu epidemia, cei în vârstă sau care au și alte boli, precum și angajații din sectoarele strategice.

Orban a subliniat că nu vor avea prioritate miniștrii, secretarii de stat și funcționarii, așa cum s-a speculat în spațiul public. El a mai spus, de asemenea, că vaccinarea va fi gratuită, dar nu obligatorie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`