CORONAVIRUS | OMS, afirmații controversate: ”Este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul” / „Cineva care a participat la o adunare de masă nu se înscrie neapărat în definița unui contact”
Organizația Mondială a Sănătății a semnalat faptul că națiunile nu ar trebui să relaxeze total măsurile, deoarece pandemia provocată de noul coronavirus încă face victime la nivel mondial (7,1 milioane de persoane infectate și aproximativ 410.000 de decese, potrivit celor mai recente date).
Cu toate acestea, alte două afirmații ale Organizației stârnesc vâlvă pe plan mondial.
OMS: Sunt șanse mici ca noul coronavirus să fie transmis de către pacienții asimptomatici
OMS a afirmat că pacienții asimptomatici, al căror număr este greu de estimat, pot transmite virusul COVID-19 doar în cazuri foarte rare, iar participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiția contactului cu un bolnav, declarații destul de contrastante comparativ cu direcțiile susținute până acum, când Organizația spunea că boala este dificil de stăpânit și datorită faptului că există așa-numiții purtători asimptomatici
„Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, a declarat Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, iar guvernele națiunilor ar trebui să se concentreze pe depistarea și izolarea persoanelor cu simptome și pe anchetele epidemiologice, citează CNBC.
Datele preliminare, colectate de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, indicau că virusul se poate răspândi prin contact personal, chiar dacă purtătorul nu are simptome. Acum, oficialii OMS susțin că, deși un asimptomatic poate răspândi virusul, aceasta nu ar reprezenta principala modalitate de transmitere a acestuia.
Expertul OMS admite faptul că unele studii au arătat o răspândire a virusului, mai ales în azilurile de bătrâni, prin intermediul unor persoane asimptomatice sau presimptomatice, dar este de părere că trebuie mai multă cercetare și mai multe date pentru a avea un răspuns elocvent la dilemma legată de transmiterea virusului prin purtători asimptomatici.
Van Kerkhove a subliniat că nu înseamnă că asimptomaticii sau presimptomaticii nu pot răspândidelocvirusul, ci doar că aceste cazuri sunt rare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care s-a recomandat distanțarea fizică și purtarea măștilor de protecție.
OMS: Cei ce participă la o adunare în masă nu sunt contacți ai unei persoane bolnave
O altă afirmație controversată a OMS este legată de participarea la o adunare de masă, potrivit căreia aceasta nu s-ar înscrie în definiția contactului cu un bolnav.
Afirmația face referire mai ales la adunările în aer liber, în special la demonstrațiile din Statele Unite, legate de uciderea lui George Floyd.
„Definiția normală a unui contact este dacă cineva a fost mult timp în proximitatea unui caz confirmat. În acest sens, cineva care a participat la o adunare de masă nu se înscrie neapărat în definița unui contact”, a precizatMichael Ryan, director OMS.
Tedros Adhanom Ghebreyesus,directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a recomandattotuși oamenilor care participă la proteste să-și ia măsuri de precauţie, în contextul distanțării sociale.
„Deși situația din Europa se îmbunătățește, la nivel global se înrăutățește. Peste 100.000 de noi cazuri au fost raportate în9dintre precedentele 10 zile”, a subliniatacesta.
OMS încurajează purtarea măştilor în caz de „transmitere generalizată” a virusului şi în lipsa distanţării fizice
Noile directive ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă purtarea măştilor de protecție în caz de transmitere generalizată a noului coronavirus şi acolo unde este greu de menţinut distanţarea fizică, notează NewVision.co.ug
„Ţinând cont de evoluţia datelor, OMS sfătuieşte guvernele să încurajeze populaţiile să poarte măşti când transmisia bolii este generalizată şi distanţa fizică este dificilă, de exemplu în transportul public, în magazine sau în alte medii închise sau foarte frecventate”,a declarant Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De asemenea, se mai recomandă ca persoanele cu vârste de 60 de ani sau mai mult, sau cele care suferă de afecţiuni medicale preexistente, să poarte masca medicală în situaţiile în care distanţa fizică nu este posibilă.
La fel este formulată și recomandarea pentru toate persoanele care lucrează în sectoare clinice ale unităţilor de sănătate, deoarece până acum era recomandată doar celor care se ocupau direct de pacienţi infectați cu COVID-19.