Grupul de experți în vaccinare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat, marți, că a doua doză a vaccinului anti-Covid de la Moderna poate fi administrată la o distanță de maxim șase săptămâni după prima în circumstanțe excepționale.
Grupul consultativ strategic de experți (SAGE) cu privire la imunizare, care s-a întrunit pe 21 ianuarie, a mai spus, așa cum a spus la începutul acestei luni, că persoanele care călătoresc internațional nu ar trebui să beneficieze de o vaccinare privilegiată, cu excepția persoanelor cu risc ridicat, scrie AFP, citată de Hotnews.
Grupul de experți al OMS s-a întâlnit pentru a discuta în special despre vaccinul dezvoltat de Moderna, deja autorizat de autoritățile de reglementare a sănătății din mai multe țări. Cu toate acestea, OMS nu a acordat încă aprobarea de urgență pentru vaccinul Moderna. Dar evaluarea sa este așteptată la sfârșitul lunii februarie, potrivit unui tabel online publicat de organizație.
„Lucrăm cu Moderna pentru a ne mișca cât mai repede posibil”, a declarat ofițerul OMS pentru vaccinuri, Kate O’Brien, în cadrul unei conferințe de presă care a anunțat recomandările întâlnirii.
Ea a adăugat: „Îndemnăm toți producătorii să împărtășească toate datele”.
Experții OMS au recomandat administrarea a două doze de vaccin Moderna la un interval de 28 de zile, dar au indicat că această a doua injecție poate fi „amânată pentru 42 de zile”, în circumstanțe excepționale, legată de o prezență puternică a bolii într-o țară și lipsa vaccinurilor.
Cu toate acestea, nu recomandă înjumătățirea dozei.
Grupul de experți, de asemenea, nu recomandă utilizarea vaccinului la femeile gravide.
Amintim că Moderna a anunțat că vaccinul anticoronavirus dezvoltat de ea este mai puțin eficient în fața tulpinii de SARS-CoV-2 descoperită în Africa de Sud. Compania a mai transmis că lansează un studiu clinic pentru un nou ser ce va putea fi administrat, dacă va fi nevoie, sub forma unui rapel suplimentar celor care și-au făcut deja vaccinul.
Testele de laborator au arătat că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna oferă protecție inclusiv în fața tupinilor de coronavirus descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud. Totuși, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, răspunsul imunitar este mai redus în cazul variantei sud-africane.
Stephane Bancel, CEO-ul Moderna, a susținut, pentru Financial Times, că are „zero griji” privind eficiența vaccinului în următoarele luni. Totuși, „dacă va trebuie să facem ceva în vară, atunci vom face ceva, dar nu putem întârzia”.
Moderna vrea să înceapă testele pentru administrarea unei doze suplimentare de rapel, care să crească eficiența vaccinului deja administrat. Serul ar trebui să fie gata de producție până în toamnă, dacă va fi nevoie de el.