Coronavirus: De ce a crescut din nou numărul cazurilor în România. Apelul autorităților

Coronavirus: De ce a crescut din nou numărul cazurilor în România. Apelul autorităților
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

România traversează o situație îngrijorătoare în ceea ce privește evoluția cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Miercuri, 17 iunie, a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri confirmate din ultimele șase săptămâni – 345. Totodată, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică, vineri a fost a treia zi consecutivă cu peste 300 de cazuri de infecție. Creșterea numărului de îmbolnăviri vine în contextul în care România a intrat din 15 iunie în a treia etapă de relaxare a restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de COVID-19, însă autoritățile atrag atenția că răspândirea comunitară a virusului din ultimele zile are loc în condițiile în care regulile de siguranță sanitară și distanțare socială nu mai sunt respectate cu strictețe de către toți cetățenii. Astfel, atât oficialii de de la vârful statului, cât și specialiștii din domeniul medical fac apel la români să țină cont în continuare normele de igienă, să poarte masca de protecție și să evite zonele extrem de aglomerate.

Numărul cazurilor de coronavirus, din nou în creștere, în România

De la debutul perioadei de relaxare, duminică, 14 iunie a fost prima zi în care România a depășit 300 de cazuri de contaminare. Încă din momentul în care au fost anunțate primele renunțări la măsurile restrictive impuse în perioada stării de urgență, autoritățile au avertizat că există riscul creșterii numărului de contaminări și au insistat asupra repectării tuturor măsurilor de distanțare socială și igienă. Asta pentru că, o înmulțire, pe zi ce trece, a numărului bolnavilor de COVID-19 poate duce la aglomerarea spitalelor și mai ales a secțiilor de terapie intensivă, unde sunt tratați pacienții cu forme grave ale infecției cu noul coronavirus.

Autoritățile fac apel la responsabilitate din partea cetățenilor

În acest context, oficialii au făcut apel, tot mai des în ultima perioadă, la resposabilitate din partea cetățenilor.

Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică (GCS) au atras atenția asupra faptului că a fost înregistrată o evoluție negativă a raportului dintre numărul românilor confirmați ca fiind infectați cu noulcoronavirusși numărul celor declarați vindecați.

”Această evoluție negativă a raportului dintre numărul persoanelor confirmate cu noulcoronavirus(COVID-19) și numărul persoanelor vindecate reclamă un efort sporit de conformare la conduita sanitară responsabilă din partea societății în ansamblul său. Respectarea normelor sanitare din partea cât mai multor cetățeni este singura garanție că măsurile de relaxare luate până în prezent pot fi menținute și că se poate continua în siguranță cu adoptarea de noi măsuri de relaxare în privința activităților sociale și economice”, a transmis GCS.

Alexandru Rafila: ”Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică”

Despre ”o anumită îngrijorare” a vorbit și Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, care a explicat că ”s-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni. Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență. (…) Important e ce facem acum, controlăm evoluția și intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește. Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică”.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: ”Sper să nu fie al doilea val”

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a avertizat că situația gravă nu a trecut și a declarat că speră ca această creștere din ultimele zile a cazurilor de îmbolnăvire să nu reprezinte debutul celui de-al doilea val al pandemiei.

”Sper ca în perioada următoare, după ce avem o distanţă oarecare de 7-10 zile de la a treia perioada de relaxare, să revenim ca număr de cazuri într-un context în scădere. Suntem la 4 zile cu peste 300 de cazuri, cam la 7 zile în creştere. Sper să nu fie al doilea val. Nu trebuie să acţioneze doar autorităţile, ci şi populaţia. Sunt încă nişte precauţii care trebuie respectate. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare tocmai mizând pe spiritul civic”, a avertizat Nelu Tătaru.

Și premierul Ludovic Orban a precizat că odată cu relaxarea restricțiilor s-au înmulțit interacțiunile dintre oameni ceea ce a dus la creșterea riscului de răspândire comunitară a COVID-19.

Klaus Iohannis: ”Sunt îngrijorat. Virusul este în comunitate!”

Un apel la responsabilitate a venit și din partea președintelui Klaus Iohannis, care a atras atenția asupra faptului că virusul este încă în comunitate.

”Trebuie să vă spun că sunt îngrijorat. Sunt îngrijorat fiindcă am văzut în ultimele zile, în fiecare zi, un număr, zic eu, mare de noi pacienți care sunt infectați cu noul virus – și astăzi sunt peste 300 de persoane care au fost detectate cu acest virus. Cred că este cazul să mai subliniez o dată câteva lucruri. S-a renunțat la multe restricții și s-au luat acele așa-numite măsuri de relaxare, dar dați-mi voie să fiu foarte, foarte clar. Virusul nu pleacă în vacanță, nici în concediu, virusul este în comunitate!”, a spus Klaus Iohannis.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, că alte 320 de cazuri noi decoronavirusau fost depistate în România, astfel că bilanțulpacienților confirmați cuCOVID-19la nivel național a ajuns la 23.400.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie