CORONAVIRUS | Noi reguli pentru plajă: 120 de salvamari, dotați cu termoscanere și kituri de oxigen, gata să intervină la Mamaia și Constanța
În această vară, românii vor putea face plajă și pe cearșaf, nu doar pe șezlong. Guvernul venit cu modificări, în ședința de joi, la reglementările impuse din 1 iunie, odată cu a doua etapă a relaxării restricțiilor, și a stabilit astfel că turiștii pot sta la plajă și fără șezlonguri, dar cu respectarea unei distanțe de cel puțin 2 metri unii față de ceilalți. De asemenea, odată cu redeschiderea plajelor, în contextul renunțării la unele dintre limitările impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, la malul mării se află 120 de salvamari, dotați cu termoscanere și kituri de oxigen și pregătiți să intervină.
Noi reguli pentru mersul la plajă în România
„Pentru a pune în acord aceste prevederi cu reglementările legale care stipulează accesul liber pe plajă în proporţie de 30% pentru persoanele care nu folosesc şezlonguri a fost adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea anexei 3 la Hotărârea 394/2020, astfel încât să fie permis accesul pe plajă şi persoanelor care nu sunt, practic, în cadrul plajelor amenajate cu şezlonguri. Popular spus, pentru cei care doresc să facă plajă la marginea mării fără şezlonguri. Aceste persoane vor trebui să respecte aceleaşi reguli de distanţare socială şi reguli impuse, precum cele pentru persoanele care fac plajă pe şezlonguri”, a explicat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
120 de salvamari, dotați cu dotați cu termoscanere și kituri de oxigen, se află pe plajele din Mamaia și Constanța
De la începutul lunii iunie, 120 de salvamari se află pe plaje din Mamaia și Constanța, în intervalul orar 8.30 – 19.30. În total, există 19 puncte de intervenție pe plajă și alte patru de prim-ajutor.
„Primăria Municipiului Constanţa a achiziţionat baloane de resuscitare, defibrilatoare, aspiratoare de secreţii şi rucsacuri de prim ajutor, pentru intervenţia rapidă a salvatorilor. Pentru buna desfăşurare a activităţii de salvamar pe plajă, au fost achiziţionate trei containere de prim ajutor care au fost instalate în puncte special amenajate. Toate cele 29 de foişoare au fost revopsite, iar punctele de intervenţie de pe plajă au fost dotate cu mobilier, paturi de consultaţie şi tărgi mobile”, au transmis, joi, reprezentanții Primăriei, printr-un comunicat de presă.
Din 1 iunie, România a intrat în a doua etapă de relaxare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus
România a intrat, de la 1 iunie, în a doua etapă a relaxării restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, s-a renunțat la folosirea declarației pe prorpia răspundere pentru justificarea deplasărilor în afara localităților, se pot relua competițiile sportive și spectacolele în aer liber, precum și traficul internașional feroviar și rutier. De asemenea, cea de-a doua erapă de relaxare implică și redeschiderea teraselor și a plajelor.
Astfel, printre regulile stabilite de autorități în privința redeschiderii plajelor de numără următoarele:
– Administratorii vor asigura accesul pe plajă în limitele de capacitate adoptate, cu menținerea distanței fizice, descurajarea aglomerării și limitarea adunărilor mari și vor adopta măsuri pentru restricționarea accesului la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depășite și distanța fizică nu poate fi menținută;
– Accesul va fi asigurat prin puncte de intrare clar semnalizate și vor fi stabilite culoare unidirecționale, separate, de intrare si de ieșire, cu semnalizarea distanțelor corespunzătoare;
– Rezervarea utilizării plajei pe anumite perioade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic și / sau adoptarea de ore strategice de funcționare sau criterii de închidere flexibile;
– Trebuie să se mențină o distanță de cel puțin 2 metri între persoane (inclusiv angajați) în orice moment, cu excepția membrilor aceleiași familii sau dacă siguranța activității de bază necesită o distanță mai scurtă (de exemplu, ridicarea echipamentelor grele).