CORONAVIRUS. Noi precizări de la INSP: Toți pacienții cu pneumonie și personalul medical cu simptome, testați pentru Covid-19 / Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atat în sistemul public, cât și în cel privat

CORONAVIRUS. Noi precizări de la INSP: Toți pacienții cu pneumonie și personalul medical cu simptome, testați pentru Covid-19 / Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atat în sistemul public, cât și în cel privat

Ministerul Sănătății schimbă algoritmul de testare, anunță INSP, după ce un bărbat diagnosticat cu pneumonie la două spitale din Timișoara și trimis acasă a murit, joi, de COVID-19, iar peste 150 de medici și asistente au contactat virusul.

Astfel, potrivit noilor reguli, toți pacienții cu pneumonie și personalul medical cu simptome vor fi testați pentru coronavirus.

Conform documentului publicat de INSP, începând de vineri prioritatea la testare pentru coronavirus este următoarea:

1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Personal medico-sanitar simptomatic;
4. Cazuri de pneumonie fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
5. Cazuri de SARI fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
6. Persoane instituționalizate simptomatice
7. Pacienti inainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de celule stem hematopoietice inainte de donare.

Totodată, în documentul INSP se precizează că, pentru toate persoanele cu pneumonie este recomandată internarea, iar celelalte categorii depistate pozitiv vor fi „izolate în spital”.

Persoanele izolate la domiciliu sau aflate în carantină, testarea se face doar în cazul apariției simptomelor.

Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atat in sistemul public, cat si in cel privat de sanatate”, se precizează în document.

În acest moment Romania se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import și cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), neexistand inca dovezi de transmitere intra-comunitară sustinuita. În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata”, precizează INSP.

Amintim că, până vineri, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.292 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.292 de persoane confirmate pozitiv, 115 au fost declarate vindecate și externate.24 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Cluj, Timișoara și Neamț, au decedat. (DetaliiAICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`