CORONAVIRUS | Nelu Tătaru: Vom ridica restricţiile în funcţie de evoluţie, pe regiuni. Joi, la Suceava se predă managementul unor civili / Ministrul Sănătății a vorbit și despre „pata politică” din conducerea spitalelor
Ministrul Sănătății a declarat că în multe dintre spitalele românești devenite focare de infecție cu coronavirus de vină au fost erorile de management. Nelu Tătaru chiar a vorbit despre „pata politică” a unor șefi de unități medicale. Despre Spitalul Județean Suceava, Tătaru a afirmat că acesta va avea de joi conducere civilă. Ministrul a mai declarat că pericolul reprezentat de COVID-19 nu a trecut, prin urmare orice decizie de relaxare a restricțiilor va fi luată foarte atent și doar după ce se va constata un risc mic de transmitere comunitară a bolii. De asemenea, ministrul Sănătății a spus că este nevoie de o lege a vaccinării și că el îndeamnă toate persoanele vulnerabile să se vaccineze.
Spitalul Județean Suceava va avea de joi conducere civilă
Ministrul Sănătății a anunțat că, de joi, Spitalul Județean Suceava va avea din nou conducere civilă.
Din 2 aprilie, șefia unității medicale a fost preluată de medici militari, după ce aceasta s-a transformat într-un adevărat focar de infecție cu coronavirus. Peste 400 de cadre medicale au fost contaminate, iar autoritățile au susținut atunci că vina a aparținut conducerii din vremea respectivă. La șefia Spitalului Județean Suceava au fost aduși medici militari pentru a restabili situația. De altfel, municipiul Suceava este în carantină totală din cauza numărului mare de îmbolnăviri și decese raportat acolo.
„Managementul militar nu a făcut altceva decât să impună rigurozitatea, respectarea unor circuite şi să nu vă gândiţi că nu s-au blocat în nişte inerţii sau respingeri. Dar au fost consecvenţi. Peste două zile, la Suceava se predă managementul unei echipe civile. Acum avem circuite, personal reabilitat, avem o încredere recăpătată”, a declarat Nelu Tătaru, marţi seară, la Digi24.
Ministrul a mai spus că, în general, erorile de management au făcut ca unele spitale să devină focare de infecție. Nu este prima dată când Tătaru abordează acest subiect.
„Chiar dacă judecăm politic, dacă așez un manager sau un profesionist într-un post, vezi efectul în 6 luni. Toți au pata politică, în funcție de regimurile care vin și trec. Dar dă-i voie acelui om pe care l-ai expus ca, la 6 luni, să se spună despre el că este un profesionist. Altfel, politic pierzi”, a mai declarat Tătaru.
Nelu Tătaru: Vom ridica restricţiile doar în condiţiile în care vom constata că într-o anumită regiune se poate face acest lucru
Ministrul Sănătății a mai declarat că va trebui să ne petrecem vara având „ca vecin” virusul. El a insistat că pericolul nu a trecut și, tocmai de aceea, restricțiile se vor relaxa gradual, pe regiuni, în funcție de evoluția epidemiei. Distanțarea socială continuă să rămână regulă de bază.
A mai precizat, de asemenea, că autoritățile speră să vadă o scădere a numărului de infectări și decese în următoarele două – trei săptămâni. Relaxarea restricțiilor se va face doar după ce se va constata un risc mic de transmitere în comunitate.
„Trebuie să ne obişnuim cu ideea că, pe perioada verii, vom avea ca vecin virusul. Într-o primă etapă a relaxării nu va mai exista acea declaraţie pe propria răspundere, va fi liberă ieşirea, dar individuală sau în grupuri de până la trei persoane. Vom purta mască şi mănuşi în spaţiile închise şi în transportul în comun. Vom ridica restricţiile doar în condiţiile în care vom constata că într-o anumită regiune se poate face acest lucru”, a explicat ministrul, pentru Digi24.
Ministrul Sănătății: Legea vaccinării trebuie să existe
Nelu Tătaru a mai afirmat că susține o lege a vaccinării și îndeamnă persoanele vulnerabile să se vaccineze antigripal.
Întrebat dacă susţine legea vaccinării obligatorii, ministrul Sănătății a răspuns: „Legea vaccinării trebuie să existe, atât vaccinurile din programele naţionale, cât şi vaccinurile care sunt acum voluntare. Îndemn pe toată lumea să o facă”.
Cât despre posibilitatea ca țara noastră să producă un vaccin anti-COVID-19, Tătaru a susținut că „în condiţiile în care stabilizăm şi acest virus, putem să ne gândim să începem să cercetăm şi un vaccin împotriva coronavirusului”.
„O să trebuiască să gestionăm şi epidemia de gripă, și pe cea de coronavirus. Pentru gripă avem vaccinuri. Îndemn, cum am făcut-o de fiecare dată, persoanele cu risc să se vaccineze”, a mai susținut ministrul Sănătății, pentru Digi24.