CORONAVIRUS | Nelu Tătaru: Suntem pe a doua cocoașă. Creșterea acestui număr ne arată și gravitatea cazurilor noi. / Ce spune ministrul Sănătății despre carantinarea localităților

CORONAVIRUS | Nelu Tătaru: Suntem pe a doua cocoașă. Creșterea acestui număr ne arată și gravitatea cazurilor noi. / Ce spune ministrul Sănătății despre carantinarea localităților
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că, în acest moment, nu se ia în calcul varianta carantinării vreunei localități din România, în contextul în care de câteva săptămâni, țara noastră se confruntă cu o creștere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Ministrul a explicat că în prezent, ne aflăm la ”a doua cocoașă” a primului val de COVID-19, iar situația pacieților în stare gravă, internați la terapie intensivă poate fi încă gestionată.

Ministrul Sănătății, despre primul val de coronavirus din România: Suntem pe a doua cocoașă

„Suntem pe a doua pantă ascendentă, suntem pe a doua cocoașă. Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumătate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4. Avem un număr crescut de cazuri, rămâne să le putem gestiona”, a declarat Nelu Tătaru, pentru Antena 3, adăugând că se așteaptă ca legea care reglementează condițiile izolării și internării pacienților cu COVID-19 să treacă de Parlament și să poată fi pusă în aplicare.

Totodată, ministrul Sănătății a precizat că nu este exclusă o revenire la starea de urgență, însă o decizie în acest sens poate fi luată doar în urma unei analize și a unor recomandări venite de la Institutul Național de Sănătate Publică.

„Dacă ne uităm, 31 de decese în ultimele 24 de ore, 35 cel mai mare număr se înregistra pe 8 mai. Urmărim, evaluăm, nu avem o suprasolicitare în terapie intensivă chiar dacă avem 237 de cazuri în terapiile intensive.

Creșterea acestui număr ne arată și gravitatea cazurilor noi. Aevem 397 de cazuri în ultimele 24 de ore, din 11.800 de teste efectuate, rămânem pe aceeași creștere accentuată într-un context de transmitere comunitară accentuată”, a mai spus Nelu Tătaru, subliniind că este foarte important ca fiecare cetățean în parte să respecte regulile de igienă și distanțare fizică, iar cei testați pozitiv și care au părăsit unitățile medicale să rămână în izolare la domiciliu, deși în acest moment nu există o lege în care să fie prevăzut acest lucru.

Nelu Tătaru, despre carantinarea unor localități: În acest moment nu avem focare care să necesite izolare sau un alt grad al stării de alertă

Cu toate acestea, Nelu Tătaru a precizat că nu s-a discutat până acum despre carantinarea vreunei localități sau a Capitalei, menționând că specialiștii evaluează fiecare focar de coronavirus din țară.

”Noi analizăm fiecare localitate, nu doar Bucureștiul, fiecare caz în parte, și în mod deosebit cazurile severe, cele din terapie intensivă, precum și cele care aglomerază în acest moment unitățile de primiri urgențe. (…) Suntem în momentul în care anchetele epidemiologice își fac treaba, evaluăm fiecare focar constituit, în acest moment nu avem focare care să necesite izolare sau un alt grad al stării de alertă”, a mai spus Nelu Tătaru.

Situația cazurilor de coronavirus în România

Cele mai recente date anunțate de Grupul de Comunicare Strategică arată că, la nivel național au fost confirmate 29.620 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 397 de cazuri fiind înregistrate în ultimele 24 de ore.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.927 au fost externate, dintre care 20.534 de pacienți vindecați și 1.393 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

În acest moment, 231 de pacienți sunt internați în secțiile de terapie intensivă.

Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 1.799. În intervalul 06.07.2020 (10:00) – 07.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 31 decese (18 bărbați și 13 femei). 30 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 783.337 de teste.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”