CORONAVIRUS | Nelu Tătaru, despre reluarea slujbelor în interiorul bisericilor: Biserica este a cartierului, la o sală de teatru vin din tot oraşul
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat, marți seară, de ce Guvernul a decis să permită reluarea slujbelor religioase în interiorul lăcașurilor de cult, dar nu a permis redeschiderea teatrelor în contextul măsurilor de relaxare adoptate pe fondul epidemiei de coronavirus. ”Biserica este a cartierului, la o sală de teatru vin din tot oraşul”, a declarat Tătaru, precizând că sălile de teatru sunt spații foarte închise, în timp ce bisericile sunt locuri unde se intră și se iese în permanență.
Explicațiile lui Nelu Tătaru: Biserica este a cartierului, la o sală de teatru vin din tot oraşul
„Ar trebui să împărţim acele scaune (din sălile de teatru – n.r.) foarte rar între ele ca să păstrăm distanţarea, este un spaţiu foarte închis şi în general ventilarea aerului se face mai greu. (…) Biserica este a cartierului, la o sală de teatru vin din tot oraşul. (…) Avem o serie de măsuri pe care le putem gestiona în acest moment, nu putem gestiona mai multe”, a declarat ministrul Sănătății, la Digi 24.
Referindu-se la noile reguli impuse de autorități în contextul în care Guvernul a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, Nelu Tătaru a spus că s-a renunțat la achizițiile directe pentru a nu da naștere la interpretări.
„În acest moment avem rezerve, poate nu avem stocuri mari, dar avem stocuri medii (…) şi nici nu vrem să se interpreteze această stare de alertă”, a mai spus ministrul Sănătății.
Guvernul a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă
Deși Guvernul a anunțat, marți, prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând din 17 iunie, cei de la PSD ar fi de acord cu o prelungire cu doar 15 zile. În acest context, întrebat care ar fi riscurile ca România să mai rămână în stare de alertă pentru doar două săptămâni, Nelu Tătaru a răspuns: „Riscurile le vom vedea în următoarea perioadă. Noi prelungim starea de alertă 30 de zile, urmărim fiecare zi, fiecare săptămână. Ca evoluţie de câte ori este nevoie trebuie să găsim o stare instituţională pentru a avea contramăsuri la aceste măsuri de relaxare”.
Totodată, ministrul a precizat că unul dintre motivele pentru care este necesară prelungirea stării de alertă este acela că, la nevoie, autoritățile pot decide carantinarea unei localități unde ar apărea un focar de coronavirus.
„Uneori, dacă este nevoie, pe baza acestor măsuri în stare de alertă putem carantina un sat, putem carantina o localitate. Fără (stare de alertă – n.r.), nu. Nu avem cadrul legal şi nu avem pârghiile pentru a putea rezolva aceste lucruri. La fel, dacă am vrea să detaşăm personal medical dintr-o unitate medicală în alta, avem încă focare active în spitale, nu putem. Dacă în starea de urgenţă puteam rezolva acest lucru detaşând dintr-o parte în alta la nivel de judeţ sau între judeţe, în acest moment în starea de alertă reuşim acest lucru cu acordul angajatului sau angajatorului”, a explicat Nelu Tătaru.
Situația cazurilor de coronavirus în România
Cele mai noi date anunțate de Grupul de Comunicare Strategică arată că, la nivel național, au fost confirmate până acum 22.415 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, cu 250 mai multe față de raportarea transmisă luni. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.071 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până marți, 1437 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.