CORONAVIRUS | Nelu Tătaru: De la începutul lunii iulie s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, în depozite sunt încă 4.000 de doze

Publicat: 08 10. 2020, 08:36
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că de la începutul lui iulie până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, iar în depozite sunt încă 4.000 de doze.

Nelu Tătaru: Nu avem un tratament specific coronavirus. De la începutul lunii iulie s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir

Ministrul Sănătății l-a contrazis pe profesorul Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, care a spus că în România nu există transparenţă cu privire la felul în care este alocat medicamentul Remdesivir, esenţial în tratarea cazurilor foarte grave de Covid-19, și că, făcând un calcul simplu, aproximativ 1.900 de oameni dintre cei care au ajuns la ATI nu au primit Remdesivir.

„Nu putem ajunge la această concluzie, tratamentul cu antiviral nu este un tratament specific sau un tratament salvator sau vreun panaceu. Trebuie să punem contextul unui deces în cadrul unei multitudini de patologii, precum şi a severităţii bolii. Gândim pragmatic, dar gândim medical, având în vedere că această infecţie dă o mortalitate, dar această mortalitate survine în proporţie de 98% la cei care au comorbidităţi, prin decompensarea acestor morbidităţi”, a afirmat Nelu Tătaru, pentru Digi24.

Oficialul a mai spus că, de la începutul lunii iulie și până în prezent, s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, iar în depozite mai sunt încă 4.000 de doze.

„Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazone, precum și alte antivirale”, a precizat ministrul Sănătății.

Totodată, acesta a declarat că sunt folosite și alte antivirale, nu numai Remdesivir, și de luni, de exemplu, o să existe în depozitele din România 200.000 de tablete de favipiravir, un antiviral care împiedică replicarea coronavirusului.

Nelu Tătaru: ”Nu acorzi Remdesivir în orice condiții și nu oricărui pacient”

Tătaru a reamintit că nu există un tratament specific coronavirus, iar medicii români folosesc tot ce se folosește la nivel mondial.

„Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluția unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se folosește la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a menționat Nelu Tătaru.

Ministrul a dezvăluit că în aceste zile se încheie un contract pe baza căruia există promisiunea achiziționării de la producător a 12.000 de doze de Remdesivir în luna octombrie.

„Rămâne să evaluăm fiecare pacient în parte și să vedem dacă se încadrează în acele criterii în care poate beneficia de acest tratament cu Remdesivir, pentru că nu îl acorzi în orice condiții și nu oricărui pacient”, a afirmat Nelu Tătaru.

Beatrice Mahler: ”Stocurile de Remdesivir se termină în trei-patru zile”

Amintim că Beatrice Mahler, directorul Institutului Marius Nasta, a declarat, miercuri, că stocurile de Remdesivir, medicamentul cu care sunt tratați pacienții cu Covid-19, se epuizează foarte repede.

„Observ în ultima perioadă că la Institutul Marius Nasta ajung pacienți care cu adevărat au nevoie de asistență medicală susținută de oxigen, de terapie complexă și aș putea să vă spun că stocurile de Remdesivir care altă dată ajungeau la aceeași cantitate două săptămâni, acum se termină în trei-patru zile”, explică directorul Institutului Marius Nasta.

„Nu cred că suntem în zona în care putem vorbi de colpas, pentru că structura sistemului sanitar este împărțită în COVID și non-COVID. Cu siguranță teritoriul COVID prinde tot mai mult teren și acest lucru se face în detrimentul altor afecțiuni”, a adăugat ea.

Bilanțul cazurilor de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, în raportul zilnic, 2.958 de cazuri noi de COVID-19 depistate în România. E un record negativ înregistrat de țara noastră de la începutul epidemiei de coronavirus.

Bilanțul a consfințit un nou record negativ în ceea ce privește numărul de decese legate de această boală infecțioasă pe un interval de 24 de ore, 82, dar și la la nivelul pacienților internați în secțiile de Terapie Intensivă din țară, 612.

Retestarea a scos la iveală 553 persoane pozitive. Nu în ultimul rând, autoritățile au precizat că de la izbucnirea crizei sanitare au fost confirmate 142.570 de îmbolnăviri, iar 111.564 de pacienți au fost declarați vindecați.