CORONAVIRUS | Nelu Tătaru avertizează: Transmiterea comunitară devine accentuată. Ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi

CORONAVIRUS | Nelu Tătaru avertizează: Transmiterea comunitară devine accentuată. Ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi
Foto: Dan Amariei

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, referindu-se la creșterea numărului de cazuri de coronavirus în România, că în acest moment autoritățile pot gestiona situația, însă având în vedere faptul că se confruntă cu o transmitere comunitară a virusului, există posibilitatea să ”ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi”.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: ”Transmiterea comunitară a noului coronavirus devnie accentuată”

Nelu Tătaru a precizat că era de așteptat să se înregistreze o creștere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 odată cu intarea în vigoare a măsurilor de relaxare a restricțiilor. În aceste condiții, ministrul face apel la populație să respecte normele de igienă și de distanțare socială, pentru ca situația să nu se agraveze în perioada următoare.

”Suntem într-un moment în care gestionăm această creștere oarecum prognozată de către noi, suntem într-o perioadă în care recomandăm în continuare respectarea regulilor de distanțare socială, de igienă, precum portul măștii în spații închise, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun.

În măsura în care aceste reguli sunt respectate, atât eu cât și colegii mei putem gestiona aceste creșteri care sunt niște creșteri progresive, nu sunt niște creșteri exponențiale și putem gestiona acele cazuri care se găsesc în acest moment în terapie intensivă”, a explicat ministrul Sănătății, la Digi 24.

Nelu Tătaru: ”Ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi”

Nelu Tătaru a explicat și în cel fel s-a modificat rata de transmitere a noului coronavirus în România în ultima perioadă. Astfel, ministrul a avertizat că dacă se va ajunge la situația în care cazurile de îmbolnăvire se vor dubla sau chiar tripla de la o zi la alta, sistemul de sănătate din România va avea o mare problemă.

”Noi am plecat pe o pantă descendentă în care aveam o transmitere de 0,6, 0,7 și am ajuns la o transmitere de 1,2, 1,4. Suntem într-un moment în care gestionăm, dar transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi.

Acela va fi momentul în care vom avea o problemă. Nu suntem la acel moment, dar repet: ca să nu ajungem acolo sunt regulile de igienă, de distanțare care trebuie păstrate”, a mai spus Nelu Tătaru, insistând asupra faptului că fiecare măsură de relaxare care a fost decisă până acum de autorități a fost însoțită de un pachet de reguli pe care populația trebuie să le respecte pentru a limita transmiterea SARS-CoV-2 în comunitate.

Cinci zile consecutive cu peste 300 de noi cazuri de COVID-19, în România

România a ajuns, duminică, la a cincea zi consecutivă cu peste 300 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică.

În total, potrivit datelor transmise duminică, la nivel național au fost confirmate 24.045 de persoane infectate cu nou coronavirus, cu 315 mai multe față de datele transmise cu o zi în urmă.

Dintre pacienții depistați cu infecție cu SARS-CoV-2, 16.911 au fost declarați vindecați și externați, 1.512 au decedat – 12 în ultimele 24 de ore – iar 195 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară. Autoritățile au mai precizat, în același bilanț, în prezent, pe teritoriul României, 1.309 oameni sunt în carantină instituționalizată, în timp ce 76.621 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”