CORONAVIRUS | Moaştele Sfintei Filofteia scoase prin judeţul Argeş (FOTO, VIDEO)

Publicat: 22 04. 2020, 17:02

Încă o raclă cu sfinte moaşte a fost scoasă la luptă cu pandemia. Miercuri, Arhiepiscopia Argesului si Muscelului a organizat o procesiune cu moastele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Arges, îm speranţa că forţele divine vor mai potoli expansiunea SARS-COV2.

Racla cu Sfintele moaste a plecat de la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş în jurul orei 09:00, după ce Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic Argeşeanul, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, a rostit Rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei şi Rugăciunea către Sfânta Muceniţă Filofteia, a informat Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Ocrotitoarea Spirituală a Arhiepiscopiei a trecut prin faţa bisericilor centrale şi a spitalelor din Curtea de Argeş, călătorind apoi şi prin alte municipii şi oraşe din judeţ.

Credincioşii au fost îndemnati să urmărească procesiunea de la fereastră, de la balconul locuinţei sau de la locul de muncă, „unindu-se în rugăciune”, fără a se alătura procesiunii în vreun fel, se artă într-un comunicat emis de episcopie.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Săptămâna trecută, la o procesiune similară cu moaştele Sfântului Nifon, la Târgovişte oamenii s-au îmbulzit în intersecţii pentru a participa la eveniment, inclusiv angajaţii Spitalului Judeţean. Ulterior, managerul instituţiei a fost amendat cu 20.000 lei pentru nerespectarea regulilor impuse de starea de urgenţă.

Procesiuni similare au mai avut loc şi la Suceava – cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou, Iaşi – Cuvioasa Parascheva, Bucureşti – Sfântul Dimitrie cel Nou.

Cine este ocrotitoarea Argeşului

Sfânta Muceniță Filofteia(limba greacăiubitoare de Dumnezeu) este una din sfintelela care românii au evlavie, fiind sărbătorită pe 7 decembrie. Este considerată ocrotitoarea copiilor şi a fetelor care vor să se căsătorească. mucenițecare sunt amintite pe teritoriul României. A trăit la începutul secolului al XIII-lea pe teritoriul actual al Bulgariei, murind la doar 12 ani.

Documentele istorice arată însă că moaştele muceniţei au fost aduse în Ţara Românească după anul 1393, când ţaratul bulgar de la Târnovo a fost ocupat de către turci. Se pare că de aici sunt duse la Vidin, probabil până în anul 1396. Pentru a nu fi profanate, sunt dăruite domnitorului Mircea cel Bătrân (1386+1418), care le aşează în biserica domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeş, pe atunci catedrală mitropolitană, ctitorie a domnitorului Basarab I Întemeietorul şi Nicolae Alexandru, fiul său.

Rămân acolo pană în anul 1893, când, datorită stării de degradare în care se află biserica, sunt mutate în biserica Sfântul Gheorghe, apoi în biserica Adormirea Maicii Domnului-Olari. În timpul primului război mondial sunt duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti, apoi revin la Curtea de Argeş şi sunt găzduite în marea biserică ctitorită de Neagoe Vodă Basarab. Racla în care se odihnesc moaştele Sf. Filofteia, aflată în Curtea de Argeş, a fost restaurată în 2004 la Monetăria Statului.