CORONAVIRUS | Ministrul Sănătății: ”Nu pot fi luate în acelaşi timp măsuri de relaxare lăsând acasă sau în comunitate persoane infectate”

CORONAVIRUS | Ministrul Sănătății: ”Nu pot fi luate în acelaşi timp măsuri de relaxare lăsând acasă sau în comunitate persoane infectate”
Foto: Dan Amariei

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat, marți seara, că bolnavii asimptomatici, infectați cu noul coronavirus, trebuie internaţi în spital și ținuți sub supraveghere până la un rezultat negativ al testelor de COVID-19, precizând și că nu pot fi luate în acelaşi timp măsuri de relaxare lăsând acasă sau în comunitate persoane infectate sau care încă mai pot transmite virusul SARS-CoV-2.

Bolnavii asimptomatici sunt internaţi în spital până la negativare. Pot fi şi mai mulţi, pot fi şi mai puţini. În condiţiile în care gândim că am limitat transmiterea în comunitate şi o avem doar în instituţii, prin spitale, haideţi să o păstrăm doar în spitale.

Nu putem face măsuri de relaxare, în acelaşi timp, lăsând şi acasă sau în populaţie persoane infectate care încă pot fi transmiţătoare. Dacă vrem să ajungem la o viaţă cvasi-normală, cu toate libertăţile pe care le vrem, nu putem expune aceste libertăţi”, a declarat acesta într-o intervenție la TVR 1.

Concluziile ministrului Sănătății după 3 luni de epidemie de COVID-19 în România

La trei luni de la confirmarea primului caz de coronavirus pe teitoriul României, Nelu Tătaru ia în calcul o urgentare a reorganizării unor direcții din instituția pe care o conduce.

„Urmează o peroadă grea pentru Ministerul Sănătății. Gândiți-vă la un DSP oarecum deprofesionalizat (…) Un DSP populat de unii care nu aveau alte locuri de muncă, la un moment dat. Un DSP care nu putea evalua un management al spitalelor”, a anunțat Nelu Tătaru, potrivit Hotnews, semnalând totodată că spitalele românești au fost cuprinse de haos.

„Să găsești în spitale medici și asistenți fără proceduri, fără protocoale, fără să existe dialog între management și personalul medical. (…) A fost un moment în care am putut evalua fiecare management pe acolo pe unde am trecut – 10-15% dintre spitale au avut manageri”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

Totodată, o altă problemă descoperită în ultimele trei luni, semnalată de ministru, este „inexistența unei politici investiționale coerente„.

„Cred că cea mai mare problemă pe care o văd în acest moment este politizarea sistemului”, afirmă ministrul Sănătății.

În acest context, Nelu Tătaru mizează pe „un pact pe sănătate”, fără de care, spune el, nu vom reuși să avem un sistem medical performant.

Coronavirus în România – cele mai recente date

Potrivit celor mai recente date furnizate de către Grupul de Comunicare Strategică, în România au fost confirmate 19.517persoane infectate cu noulcoronavirus(119 cazuri noi în ultimele 24 de ore)

Din totalul pacienților testați pozitiv pentruCOVID-19, 166 sunt încă internați în secțiile de terapie intensivă.Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 1279, în timp ce 13.526 de persoane au fost declarate vindecate de la începutul epidemiei de pe teritoriul țării.

În ceea ce privește situația pe județe a cazurilor de îmbolnăvire, cele mai multe sunt, în continuare, raportate în județul Suceava. Aici au fost testate pozitiv, până în acest moment, 3.534 de persoane. A doua zonă din țară ca număr de cazuri de infecție este cea a Capitalei, unde sunt raportate 2.036 de îmbolnăviri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)