România ar putea să beneficieze de un vaccin împotriva noului coronavirus în primul trimestru al anului viitor. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a precizat inclusiv că vaccinul ar putea fi produs în țara noastră. Până atunci însă, românii trebuie să respecte regulile de protecție sanitară și distanțare stabilite de autorități, a atras atenția ministrul.
Tătaru a explicat că imunizarea în fața SARS-CoV-2 poate fi obținută prin vaccinare sau trecând prin boală, prima variantă fiind cea de preferat. Astfel, până în momentul în care va fi disponibil un vaccin anti-COVID-19, este important ca cetățenii să se protejeze de infecție ținând cont de reguli.
”Comisia Europeană are în discuţie, în acest moment, în evaluare şi contractarea cu 6 firme producătoare. Sunt deja două care au semnat contractul. Noi suntem acolo, urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin şi în prima jumătate să putem să îl şi facem la noi în ţară. (…) Această pandemie poate fi trecută doar cu respectarea unor reguli. Nu putem să ne imunizăm, decât trecând prin boală sau având un vaccin. Nu ştiu dacăne permitem să trecem prin boală, în acest moment, forţat. Atunci vom aplica acele reguli şi măsuri care ne-au făcut ca până acum să gestionăm destul de bine această pandemie”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24.
În ceea ce privește studiul de prevalență menit să arate ce procent din populație a trecut deja prin boală, ministrul a precizat că acesta continuă ”într-un ritm mai scăzut”.
”Procentul era de 3,86 era la ultimele studii şi ultimele calcule făcute, după primele 12.900 de probe de ser prelevate”, a mai spus Nelu Tătaru.
Comisia Europeană a încheiat discuții preliminare cu șase companii farmaceutice mondiale în vederea achiziționării unui posibil vaccin împotriva nouluicoronavirus destinat cetățenilor din statele membre UE.
Este vorba despre Sanofi-GSKla 31 iulie,Johnson & Johnsonla 13 august,CureVacla 18 august,Modernala 24 august și, cel mai recent, BioNTech-Pfizer. De asemenea, a fost semnat un prim contract cuAstraZeneca,contractcare a intrat în vigoare pe 27 august.
AstraZeneca a oprit temporar, în urmă cu o săptămână, studiile clinice finale efectuate în Marea Britanie pentru vaccinul anti-coronaviruspe care îl dezvoltă împreună cu Universitatea Oxford. Asta după ce unul dintre participanții la studiu a prezentat o reacție adversă. Totul, în contextul în care vaccinul dezvoltat de cele două entități este considerat drept unul dintre cele mai promițătoare din cele aproape 180 raportate de Organizația Mondială a Sănătății, mai ales că depăşise fazele 1 şi 2 de testare. Îmbolnăvirea a fost raportată la un pacient din Marea Britanie și a fost caracterizata drept o „reacție adversă serioasă”, însă, potrivit specialiştilor, este vorba despre o parte normală din procesul de testare a unui nou vaccin. Câteva zile mai târziu însă, reprezentanții AstraZeneca au anunțat căau reluattestele pentru vaccinul împotriva nouluicoronavirus.
Între timp, incidentul din Marea Britanie a provocat îngrijorări în rândul participanților la alte studii clinice pentru dezvoltarea unui vaccin anti-coronavirus. S-a întâmplat în Spania, unde mai mulți voluntari au decis să se retragă din studiul făcut de companiaJohnson & Johnson, de teama apariției unor reacții adverse. Alberto Borobia, investigatorul şef al programului din Spania, a anunțat însă că studiul va merge mai departepentru că există, în continuare, suficienți participanți.