Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri seară că, în România, epidemia de coronavirus este controlabilă, în acest moment, țara noatră aflându-se pe o pantă descendentă în ceea ce privește numărul cazurilor de COVID-19. Potrivit declarațiilor ministrului, în prezent, la nivel național, din totalul de aproape 19.000 de cazuri confirmate, mai puțin de 5.000 sunt cazuri active, iar dacă situația epidemiologică nu se va agrava, românii ar putea avea o viață apropiată de normal în a doua jumătate a acestei veri.
”Epidemia este controlabilă în acest moment, dar controlabilă printr-o colaborare a noastră cu populaţia. Am trecut de vârf, suntem pe panta descendentă. Ca număr total de cazuri infectate, aflate în analiza noastră, cred că o să ne apropiem de 20.000, dar având o creştere mică sau nesemnificativă de la o zi la alta. În acest moment avem sub 5.000 de cazuri active din cele peste 18.000”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24.
”Am avut o alternanţă a numărului de cazuri, dar tot timpul am rămas sub 200 de cazuri la Terapie Intensivă, suntem pe panta descendentă. După 1 iunie ne pregătim pentru o a doua etapă destul de bogată în măsuri de relaxare. (…) În măsura în care vom respecta regulile de igienă, de distanţare socială în locurile publice, putem spune că mergem spre a treia etapă de relaxare după 15 iunie”, a mai spus ministrul Sănătății, care a adăugat că fiecare zi a noii etape de relaxare va fi analizată de specialiști și dacă unele măsuri se vor dovedi a fi nefavorabile, există posibilitatea ca unele restricții să fie reintroduse.
În ceea ce privește renunțarea la purtarea măștii de protecție, măsură care a fost adoptată în România începând din data de 15 mai, Nelu Tătaru a explicat: ”Depinde de evoluţia până în 15 iunie. S-ar putea renunţa în funcţie de evoluţia pandemiei. Ne gândim ca la sfârşitul lui iulie – august, să ajungem la o viaţă normală. Urmează să fim pregătiţi în eventualitatea celui de-al doilea val”.
Totodată, ministrul Sănătății a declarat că până în acest moment, în România au fost testate aproximativ 270.000 de persoane pentru infecția cu noul coronavirus. Potrivit datelor anunțate, vineri, de Grupul de Comunicare Strategică, la nivel național au fost prelucrate 421.451 de teste. Diferența dintre aceste numere vine din faptul că unele persoane sunt testate de două sau chiar trei ori.
Ministrul Sănătății a mai precizat că odată cu scăderea numărul pacienților cu COVID-19, spitalele suport vor putea să trateze din nou pacienții non-COVID. Aceste decizii vor fi luate pentru fiecare unitată medicală în parte, în urma unei analize făcute de direcțiile de sănătate publică.
”Pentru o eventuală fază doi, rămân aceleaşi spitale de fază 1, fază 2, de boli infecţioase şi pneumologie, rămân spitalele-suport în rezervă şi rămân spitalele de fază 3, care sunt cele judeţene şi care sunt cele mai complexe, cele mai dotate pentru patologia non-COVID. Menţionez că şi cele care sunt suport-COVID în acest moment, odată cu refacerea circuitelor, scăderea numărului de pacienţi sau ajungerea către zero, ele pot fi reaşezate spre o patologie non-COVID”, a mai spus Nelu Tătaru.