CORONAVIRUS | Ministrul Sănătăţii: Indicatorul privind infecţiile cu SARS-CoV-2 va fi calculat de vineri după noile reguli

CORONAVIRUS | Ministrul Sănătăţii:  Indicatorul privind infecţiile cu SARS-CoV-2 va fi calculat de vineri după noile reguli
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că, începând de vineri, indicatorul privind infecţiile cu noul coronavirus va fi calculat „după noile reguli”. Mai exact, vor fi incluse şi focarele.

Vlad Voiculescu: De mâine, cu siguranţă, vedem indicatorul calculat după noile reguli

„Conform Hotărârii de Guvern, astăzi trebuia să fie ultima zi în care focarele nu erau incluse. De mâine, cu siguranţă, vedem indicatorul calculat după noile reguli care, de altfel, corespund standardelor internaţionale. Nu este este nicio altă ţară care să calculeze altfel aceşti indicatori decât a stabilit Hotărârea de Guvern de acum două săptămâni”, a spus oficialul.

Acesta a adăugat că noua modalitate de calcul este în acord cu standardele internaţionale.

„Regulile rămân exact aceleaşi, indicatorul se calculează un pic diferit. Repet, în acord cu toate standardele internaţionale”, a precizat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății explică de ce apar cazuri de infectare după vaccinarea anti-COVID

Amintim că de la debutul campaniei naționale de vaccinare în România, la data de 27 decembrie 2020, s-au înregistrat și cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 după prima doză de ser și chiar și după imunizarea cu rapelul. Ministerul Sănătății a oferit o serie de explicații cu privire la aceste situații, menționând faptul că organismul uman are nevoie de timp pentru a produce un răspuns imun, iar perioada medie este de 7 până la 14 zile.

„După vaccinare, organismul are nevoie de timp pentru a produce un răspuns imun eficient. Această perioadă este cuprinsă între 7 și 14 zile în general, inclusiv pentru vaccinurile anti-COVID 19 aprobate în prezent. Această durată este explicată prin faptul că, pentru a determina un răspuns imun eficient, organismul are nevoie de câteva zile pentru a produce o cantitate suficientă de anticorpi”, scrie Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății explică faptul că nu toate persoanele vaccinate cu prima doză vor dezvolta anticopri suficienți pentru a oferi protecție, fiind necesară și administrarea rapelului.

OMS avertizează: O persoană din zece care a avut COVID-19 prezintă simptome și după 12 săptămâni de la boală

Organizația Mondială a Sănătății atenționează că o persoană din zece, care a avut COVID-19, mai prezintă simptome și după 12 săptămâni de la boală. Numită „COVID persistentă”, ar trebui să fie o prioritate pentru autoritățile sanitare, potrivit iroului regional pentru Europa al OMS de la Copenhaga.

Aproape un sfert dintre bolanvii de COVID-19 continuă să prezinte simptome și la o lună după ce au depășit boala. Printre acestea se numără dureri musculare, dureri în piept, oboseală, probleme de respirație și lacune de memorie, potrivit unui raport realizat de Observatorul european pentru sisteme şi politici de sănătate.

Potrivit surselor citate, posibilitatea ca o persoană să manifestă simptome și la o lună de la debutul bolii nu are o strânsă legătură cu severitatea formei pe care au dezvoltat-o. Mai mult decât atât, potrivit studiului, simptomele persistente de infecție cu SARS-CoV-2 au fost depistate în special în rândul angajaților din sistemul sanitar.

„Este vorba de o boală ce poate avea un mare impact asupra vieţii oamenilor. Mulţi sunt incapabili să revină la locul de muncă sau la viaţa socială, iar mulţi dintre ei au descris cum le afectează sănătatea mentală, deoarece de multe ori evoluţia bolii variază”, a declarat la o conferinţă de presă Martin McKee, unul dintre autorii raportului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”