CORONAVIRUS | Ministrul Sănătății: ”Cei care sunt reticenți sau contestă o măsură de alertă să-și revizuiască un pic și atitudinea, dar și poziția”

Publicat: 12 06. 2020, 14:41
Foto: Dan Amariei

NeluTătaru a declarat, vineri, în timpul unei vizite de lucru la Alba Iulia, că măsurilede relaxare de pe teritoriul țării vor duce la ocreștereanumăruluide cazuri de infectare cu COVID-19, iar cei ce contestă deciziile autorităților ar trebui să nu o mai facă, în contextul actual.
„Măsurilede relaxaretottimpul vor aduce ocreștereanumăruluide cazuri. Noi trebuiegestionămacestnumărde cazurișitocmai de aceea solicit peaceastăcaleceicaresuntreticențisaucontestaomăsurădealertășirevizuiascăunpicșiatitudinea, darșipoziția. Vrem, nu vrem, suntemîntr-o stare dealertă,declarată,decretatăsau nu.Realizândtotușiavem cazuriîncomunitateșicrescândînultimeledouăzile, atunci avem o justificare”, a precizat Ministrul Sănătății.

Totodată, acesta a mai adăugat că, pentrumăsurilede relaxare propusedupă15 iunie,autoritățile auînvedere unelecontramăsuri, ce potfiluate rapid, dacă situația nu evoluează conform așteptărilor.

În ceea ce privește reluarea competițiilor de fotbal pe teritoriul țării, moment așteptat cu sufletul la gură de mulți suporteri, Nelu Tătaru afirma, săptămâna trecută, că revenirea spectatorilor pe stadion este imposibilă în acest moment, deoarece oamenii nu vor mai păstra distanța socială, în euforia partidei.

„Înacestsfârșitde campionat nu credcăvom avea spectatori,maialescăsevaterminafoarte repede. Meciurile vorfifărăspectatori.Dintoamna,dacăevoluțiane permite, vomputeaajungesăavem ocompetițienormală”, a declarat acesta, făcând apel în continuare la respectarea măsurilor în vigoare.

Ministrul Sănătății, despre testarea pentru COVID-19 din Bucureşti

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat miercuri demararea programului „Sunt imun la COVID”, la Arena Naţională.

Marea testarede tip anticorpi de pe Arena Națională a debutat cuun eșantion de 10.500 de persoanedin Capitală. Primarul generala explicat că acest procedeu de verificare „ne va arăta cum a circulat virusul în Municipiul București și care este gradul de imunizare pe cale naturală a populației” din cel mai mare oraș al țării.

Cu toate acestea, Nelu Tătaru a precizat că testele aplicate în București nu reprezintă un studiu pe care Ministerul Sănătății să îl ia în considerare.

„Nu face parte din studiu. Am înţeles că Institutul Balş a cerut INSP un schelet de studiu sau un eşantion de pacienţi pentru a desfăşura acest studiu la nivelul Bucureştiului. INSP a recomandat un eşantion de 3.800 de persoane, am înţeles că se ajunge la 10.500. Nu este un studiu de referinţă sau ştiinţific pe care noi să îl luăm în considerare”, a declarat Tătaru la Digi 24.

Noile măsuri de relaxare a restricţiilor, începând cu 15 iunie

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a anunțat, vineri dimineață, măsurile de relaxare a restricțiilor decise de Guvern în ședința de joi seară.

Printre acestea se numără redeschiderea mall-urilor, cu excepția restaurantelor, cinematografelor și sălilor de jocuri și cafenelelor, redeschiderea piscinelor exterioare, a sălilor de fitness, a grădinițelor, creșelor și afterschool-urilor.

Totodată, evenimentele private se vor putea organiza în limita a 20 de participanți, dacă sunt în interior, și 50 de persoane, dacă au loc în exterior. Și relația cu anumite state va fi relaxată, în funcție de evaluarea pe care o va face INSP cu privire la evoluția epidemiei în țările respective.