CORONAVIRUS | Mesaj de ultimă oră de la Ministerul Educației, cu privire la răspândirea virusului

Publicat: 26 02. 2020, 13:21

Ministerul Educației și Cercetării-Româniaa lansat o campanie de conștientizare pentru elevi și profesori cu privire la combaterea infecției provocate de coronavirus.

Ministerul recomandă respectarea a 10 sfaturi, pe care recomandă școlilor să le afișeze cat mai vizibil.

Este vorba despre 10 bannere în care toți oamenii sunt îndemnați să se spele pe mâini și să curețe suprafețele cu dezinfectanți.

– Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
Spălarea mâinilor elimină virusul.

– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin un metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.
Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se in tot corpul .

– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice care să evidențieze că folosirea medicamentelor antivirale poate preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor nu împotriva virusului.
Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

– Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recentă în China sau zonele în carantina din Europa, cu simptome respiratorii).
UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

– Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau din zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informațiile necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spalați bine mâinile.

-Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Bilanțul vicitimelor coronavirusului, la nivel mondial, crește de la o zi la alta, depășind, miercuri dimineață, 2.760 de morți.

ÎnChina sunt 2.715 de victime, Iran -15, Coreea de Sud – 12,Italia– 11, Japonia – 5, Hong Kong – 2, Filipine – 1, Franţa – 1 şi Taiwan – 1.

Autoritățile chineze au mai comunicat faptul că încă 406 oameni s-au îmbolnăvit, dar 29.745 de pacienţi au fost vindecaţi şi externaţi din spital. Numărul total de cazuri de îmbolnăviri la nivel global a ajuns la 80.970 (78.064 doar înChina).

În România, sunt 26 de persoane în carantină, niciun caz confirmat, iar alte 2.077 de oameni sunt monitorizați la domiciliu, a transmis Ministerul Afacerilor Interne.

De asemnea, MAI a avertizat că cei care nu respectă regulile se vor alege cu dosar penal.(Detalii AICI)