CORONAVIRUS | Medicul Beatrice Mahler: Tot mai mulți pacienți netestați ajung la spital cu forme severe de boală și necesită internarea la ATI

Publicat: 22 11. 2020, 18:58

Medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, atrage atenția asupra faptului că tot mai mulți pacienți cu COVID-19 ajung la spital direct în secțiile de terapie intensivă fără a fi testați pentru infecția cu coronavirus. Asta pentru că aceștia sunî la 112 sau contactează medicul de familie abia atunci când constată că au dificultăți foarte mari la respirație.

Beatrice Mahler: Sunt pacienți cu forme severe de afectare care ajung în institut cu saturații de 50-60%, veniți direct de la domiciliu, netestați

Beatrice Mahler este de părere că pe lângă pacienții care au teste pozitive și se adresează unităților medicale, sunt mulți și cei care prezintă simptome specifice COVID-19 dar nu sunt testați.

”Tot mai mulți pacienți ajung cu forme severe de pneumonie care necesită internare și nu au testare efectuată. În jurul lor au alte persoane pozitive, simptomatice, dar care nu sună nici măcar medicul de familie și nici DSP sau 112 pentru a solicita testare. (…) Sunt pacienți cu forme severe de afectare care ajung în institut cu saturații de 50-60%, veniți direct de la domiciliu, netestați și pentru care nu se reușește compensarea stării lor de insuficiență respiratorie și necesită internarea în terapie intensivă”, a declarat Beatrice Mahler la Digi 24.

În aceste condiții, medicul a subliniat că aceste persoane nu ar trebui să aștepte să se vindece acasă, pentru că dacă ajung să aibă probleme respiratorii foarte grave, viața le este deja pusă în mare pericol.

O nouă tendință în rândul persoanelor infectate cu coronavirus: Îşi neagă propriile simptome și își continuă activitatea în comunitate ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic

În același timp, medicii semnalează un alt fenomen întâlnit în rândul pacienților cu coronavirus din România. Potrivit medicului Simin Florescu, director medical al Spitalului „Victor Babeş” din Capitală, există cazuri în care unii oameni ignoră sau chiar neagă primele simptome specificeCOVID-19și își continuă activitatea în comunitate uneori chiar fără să poarte masca de protecție.

”Aceasta este o nouă tendinţă, de a-şi nega propriile simptome, de a zice «nu mă testez că nu am eu», sau «nu vreau să cred că am», şi, din păcate, în loc să se izoleze şi să încerce să prevină să transmită mai departe face exact invers şi continuă activitatea în comunitate ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, chiar şi fără mască, ceea ce înseamnă negarea bolii. Acestea sunt cazurile cele mai suspecte de a transmite mai departe”, a declarat Simin Florescu pentru aceeași sursă.

Situația actualizată a cazurilor de coronavirus în România

Cele mai recente date anunțate, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică arată că, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate, la nivel național, 5.837 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, dintr-un total de 20.790 de teste care au fost prelucrate în același interval. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.492, iar dintre acestea1.174 se află în secțiile de terapie intensivă. Totodată, au fost înregistrate 131 de noi decese în rândul pacienților infectați cu coronavirus.

Astfel, de la începutul pandemiei, în România au fost confirmate 418.645 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 295.148 de pacienți au fost declarați vindecați. Bilanțul deceselor a ajuns la 10.047.