CORONAVIRUS | Medicul Adrian Marinescu: Toți pacienții care au murit în România aveau și alte afecțiuni importante, oncologice, cardiace… (VIDEO)
Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Național ”Matei Balș”, a atras atenția, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Se întâmplă acum”, asupra faptului că toți cei 18 pacienți infectați cu coronavirus care au murit în România sufereau de alte afecțiuni grave.
Întrebat de moderatorul Tudor Barbu dacă victimele COVID-19 din țara noastră aveau și alte comorbidități, medicul a explicat: ”Toți aveau vârstă avansată și, în același timp, aveau și afecțiuni importante, oncologice, cardiace. Toți, fără excepție. Asta înseamnă că aceste persoane, de la nivelul României, vor fi oricând expuse la o formă severă. Și trebuie să ne așteptăm, în viitorul apropiat, ca odată ce va crește numărul de îmbolnăviri, oricât de mult ne-am dori să nu avem forme severe, va fi un procent, chiar dacă mic, care vor avea forme severe și vor ajunge în terapie intensivă”.
Întrebat dacă trebuie să luăm în calcul starea de sănătate a poporului româm în momentul intrării în lupta cu COVID-19, medicul a răspuns: ”Categoric, da”.
La ora transmiterii acestei știri în România au fost înregistrate 18 decese ale unor pacienți contaminați cu noul coronavirus.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Iată mai jos informările oficiale făcute de autorităţile române despre persoane decedate:
Prima persoană decedată avea „afecțiuni preexistente foarte grave, cancer în stadiu terminal”
Este vorba de pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cuCOVID-19pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova.
Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer).
Al doilea pacient avea o boală cronică preexistentă, pentru care se afla în programul de dializă
Al doilea pacient, în vârstă de 74 de ani era internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş – București, transferat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, având o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă.
A treia victimă suferea de diabet și hipertensiune arterială
Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 de ani care a fost internat în Spitalul Județean Piatra Neamț. A fost confirmat pozitiv în data de 19 martie 2020 și în data de 20 martie 2020 transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Pacientul avea afecțiuni cronice preexistente (diabet, hipertensiune arteriala).
În urma anchetei epidemiologice nu s-a constat istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată.
Al patrulea pacient decedat suferea și el de diabet și boli cardiovasculare
Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 ani, internată în data de 21 martie 2020 in Spitalul județean Suceava, cu afecțiuni asociate cronice (diabet, boli cardiovasculare) , fără context epidemiologic (nu are istoric de călătorie, nu a venit în contact cu o persoană confirmată pozitiv)
Al cincilea caz, un bărbat internat anterior la cardiologie, confirmat pozitiv abia la două zile de la internare
Este vorba de un bărbat, de 71 ani, din Suceava, confirmat pozitiv pe data de 23.03.2020, internat la Spitalul Județean Suceava din 21.03.2020.
Persoana a fost internată anterior în secția de cardiologie unde este posibil contact cu pacienta transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Pacientul #6, depistat cuCOVID-19chiar în ziua decesului
Persoana este un bărbat de 64 de ani, din Arad, care a fost internat din data de 20 martie a.c. în stare gravă la Spitalul Județean Arad, intubat în secția ATI. Bărbatul a decedat în cursul zilei de astăzi și tot în această zi a fost confirmat pozitiv la testul pentru noulcoronavirus.
A șaptea persoană „necesita dializă”
Este vorba despre un bărbat în vârstă de 65 ani, internat la Spitalul Universitar București, confirmat pozitiv în data de 21.03.2020. Pacientul necesita dializă și a fost contact de salon cu un alt pacient dializat, confirmat cu COVID 19 pe data de 20.03.2020 și care a fost transferat în Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș unde a decedat.
A opta victimăavea obezitate de gradul II
Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova, confirmat pozitiv în data de 19.03.2020. Pacientul a sosit pe data de 07.03.2020 din Italia împreună cu fiica sa, care se află în acest test moment în autoizolare. Pacientul a fost internat pe data de 19.03.2020 la SCBI Craiova cu insuficiență respiratorie, fiind internat pe sectia ATI a spitalului. Acesta suferea de boli preexistente pentru care urma tratament cu insulină. De asemenea, pacientul avea obezitate grad II.
A noua și a zecea victimă sufereau de boli cardiovasculare și diabet
Este vorba despre un bărbat de 59 ani, pacient Spitalul Județean de Urgență Suceava, fără posibilă expunere precizată. Acesta a murit pe 22 martie
A zecea victimă este o femeie de 80 de ani, pacientă în Spitalul Județeande Urgență Suceava, fără posibilă expunere precizată. Aceasta s-a stins din viață pe 23 martie.
Ambii pacienți aveau afecțiuni medicale cronice pre-existente (boli cardiovasculare, diabet).
A 11-a victimă suferea deHTA, cardiopatie ischemică șifibrilație atrială
Este vorba despre ofemeie, de 64 de ani, din județul Suceava, internată în stare gravă în Spitalul Județean Suceava – secția ATI, unde a fost intubată. Femeia a fost transferată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, unde a decedat marți. Pacienta suferea de boli asociate (HTA, cardiopatie ischemica, fibrilație atrială) și a avut istoric de călătorie în perioada 13-29 februarie a.c. în Insulele Mauritius, Seychelles, Dubai.
A 12-a victimă suferea de obezitate, hipertensiune șiinsuficiență renală cronică
Este vorba despreun bărbat de74 ani, din județul Ialomița, internat la Bacău în Spitalul Comănești, secția ATI, unde a primit oxigen pe mască. Bărbatul a manifestat simptome în 19 martie a.c. și a fost internat în 22 martie a.c. în stare gravă. Pacientul suferea de obezitate, HTA, și insuficiență renală cronică.
A 13-a victimă suferea dediabet, fibrilație atrială și cardiopatie ischemică
Este vorba despreo femeie din județul Caraș-Severin, în vârstă de 72 de ani, transferată marți searăla Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara, de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, secția ATI, unde se afla încă de sâmbătă.Pacienta avea istoric de călătorie, în condițiile în care se întorsese din Madrid, capitala Spaniei, și era în autoizolare la domiciliu încă din 20 martie. În plus, avea afecțiuni preexistente: diabet, fibrilație atrială și cardiopatie ischemică.
A 14-a victimă suferea de obezitate
Este vorba despre un bărbat de 52 ani, internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava, care a fost confirmat pozitiv laCOVID-19în datade 23 martieși care a decedat miercuri după-amiază. Bărbatul suferea de obezitate.
A 15-avictimă esteun bărbat de63 de ani, din județul Neamț, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, însecția deATI, confirmat pozitiv pe 21 martie.
A 16-a victimă este o femeie de 70 ani, din județul Suceava, internatăîn SJU Suceava, confirmată pe data de 25 martie.
A 17-a victimă este tot o femeie, de 70 ani, din judetul Suceava, internatăîn SJU Suceava, confirmată pe data de 25.03.2020.
A 18-a victimă aveahipertensiune arterială și diabet zaharat
Este vorba despre o femeie în vârstă de 76 ani, din judetul Cluj, internată în data de 20.03.2020 în Spitalul Huedin.
Victima a fost transferată duminică în secția ATI a Spitalului de Boli Infectioase Cluj, după ce a fost confirmată cu COVID-19.
Pacienta avea afecțiuni pre-existente: hipertensiune arterială și diabet zaharat.