CORONAVIRUS | Medicii veterinari ar putea ajuta în spitale, dacă situația se va înrăutăți în România

CORONAVIRUS | Medicii veterinari ar putea ajuta în spitale, dacă situația se va înrăutăți în România
Foto: Pacient cu COVID-19 (sursă: hepta.ro)

Conducerea ANSVSA a anunțat că medicii veterinari ar putea merge în spitale, să ajute în luptă cu pandemia de cornavirus, dacă situația va scăpa de sub control.

Pentru a ajunge în spitale trebuie să avem un protocol foarte bine stabilit cu cei din Ministerul Sănătății, dar eu cred că putem să fim implicați și putem să ajutăm inclusiv cu procedura de recepție și de înregistrare. Putem să ajutăm la triaj, dar noi nu putem să ne pronunțăm asupra diagnosticului molecular în domeniul sănătății umane. Noi, veterinarii, nu avem competențele necesare pentru acest lucru”, a declarat președintele ANSVSA, Robert Chioveanu.

Deocamdată, instituția ajută cu laboratorele care era folosite pentru testele de pesta porcină și gripă aviară.
„Noi, ca medici veterinari, ne-am exprimat disponibilitatea și intenția de a testa probele privind acest virus încă de la începutul lunii martie și am venit în acest fel în sprijinul medicilor umani, colegilor noștri care sunt specialiști, și în sprijinul Ministerului Sănătății prin oferirea și punerea la dispoziție a tuturor laboratoarelor, echipamentelor și spațiilor necesare pentru testare”, a mai adăugat Chioveanu pentru romania.europalibera.org.

Deocamdată, țara noastră se află la scenariul 3, însă specialiștii cred că până la finalul săptămânii următoare situația se va acutiza și vom intra în scenariul 4 al pandemiei.
Odată cu depășirea numărului de 2.000 de îmbolnăviri, graniţele României vor fi închise şi se vor lua, gradual, măsuri draconice pentru opirea împrăștierii virusului.

România are în acest moment1.292 de cazuri de COVID-19, cu 263 confirmate doar azi.32 pacienți sunt internați la Terapie intensivă,dintre care 25 sunt în stare gravă, iar 26 s-au stins din viață.
La începutul acestei săptămânii s-a stabilit prin ordonanța militară numărul 3, faptul că românii nu mai pot ieși din casă un motiv întemeiat. Cei care ies trebuie să aibă la ei o adeverință de la angajator sau o declarație pe proprie răspundere, pentru că polițiștii îi pot opri pentru a-i legitima.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`