CORONAVIRUS | Medicii care demisionează în această perioadă și-ar putea pierde dreptul de liberă practică

CORONAVIRUS | Medicii care demisionează în această perioadă și-ar putea pierde dreptul de liberă practică
Foto: pixabay.com

Premierul Ludovic Orban a anunțat că medicii care demisionează în această perioadă și-ar putea pierde dreptul la liberă practică. Totul în contextul în care zeci de medici din toată țara și-au depus demisiile în contextul pandemiei de COVID-19, cei mai mulți pentru că se tem că ar putea fi contaminați de vreme ce echipamentele de protecție sunt insuficiente.

De asemenea, Executivul ar putea decide prelungirea perioadei de preaviz a medicilor care vor să demisioneze.

„Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătăţii. Personal, nu aş opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică în România. Eu le-aş da dreptul să se mai gândească, adică aş prelungi perioada de preaviz, pentru că acest lucru este posibil în perioada de stare de urgenţă, prin derogare de la prevederile Codului Muncii”, a declarat Ludovic Orban, pentru Europa FM.

De la începutul crizei provocate de noul coronavirus, medicii de la mai multe spitale din țară au anunțat că demsionează. Asta și pentru că unele dintre unitățile medicale vor fi transformate în spitale suport pentru cazurile de COVID-19.

Val de demisii în spitalele din țară

De exemplu, la Brăila, trei medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe şi de la Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Brăila au anunțat să renunță la posturi. Demisii au fost înregistrate și la Spitalul din Mioveni sau la Spitalul Municipal din Câmpina, unde trei dintre medicii care au renunțat sunt specialiști în anestezie și terapie intensivă.

În aceste condiții, Călin Tiu, managerul unității medicale din județul Prahova a anunțat că ar avea nevoie de 10 medici pentru a putea gestiona situația, mai ales în condițiile în care spitalul din Câmpina a fost transformat în unitate suport pentru pacienții cu COVID-19.

Situația este gravă și la Spitalul Județean Arad, unde şase medici şi 17 asistenţi medicali şi-au anunţat demisia.

”În cazul medicilor, este vorba de o persoană care are vârsta pensionării şi alte 5 care au demisionat. În total, 14 medici au demisionat în ultima săptămână, 9 dintre ei pentru a se pensiona”,a declarat managerul Carmen Lucuţa pentru Agerpres.

2.738 de cazuri de COVID-19, confirmate în România

Amintim că cele mai recente date transmise de autorități arată că până joi la ora 13.00, în România au fost confirmate 2.738 de cazuri de contaminare cu noulcoronavirus. Din totalul pacienților, 78 de persoane sunt internate în secții de ATI.

În același timp, 267 de persoane au fost declarate vindecate și au fost externate.

Grupul de Comunicare Strategică a prezentat, joi, și distribuția pe județe a cazurilor de COVID-19 din România.

Astfel, cele mai multe îmbolnăviri, 701, au fost confirmate până acum în județul Suceava. Urmează Bucureștiul cu 505 cazuri confirmate și județul Brașov, cu 117 teste pozitive.

Pe de altă parte, județele unde au fost raportate cele mai puține infecții sunt Sălaj (6), Tulcea (6) și Harghita (0).

Asta în condițiile în care, la nivel național au fost prelucrate 28.483 teste până joi, la ora prânzului.

În același timp, în România 15.407 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar 114.699 sunt în izolare la domiciliu, fiind supravgheate de personal medical.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”