CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara, joi, starea de alertă în România (VIDEO)

Publicat: 14 05. 2020, 11:35
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat în debutul ședinței de Guvern, că joi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) va declara starea de alertă pe teritoriul României. Referindu-se la cele două luni în care România s-a aflat în stare de urgență, pe fondul pandemiei de coronavirus, șeful Guvernului a declarat că această măsură a fost una extrem de benefică pentru țara noastră, care a reușit să gestioneze din punct de vedere medical cazurile de infectare cu COVID-19, capacitățile de tratare a persoanelor contaminate nefiind depășite.

”Astăzi se încheie starea de urgență instituită prin decretul președintelui României. Făcând o evaluare retrospectivă, decizia de instituire a stării de urgență a fost una extrem de benefică pentru România, ne-a permis să menținem la un nivel cât se poate de bun răspândirea acestui virus. Nu am avut nicio problemă în ceea ce privește sistemul de sănătate publică, nu a existat o depășire a capacităților de tratare a presoanelor infectate”, a declarat Ludovic Orban.Asta în condițiile în care, între 23 februarie și 1 mai au intrat în țară 1.270.000 de români, cei mai mulți dintre ei venind din țări aflate în zona roșie de contaminare cu noul coronavirus, a subliniat prim-ministrul.

Ludovic Orban: CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor în contextul epidemiei de coronavirus

Premierul a anunțat, de asemenea, că CNSSU va declara, joi, starea de alertă în România, iar toate măsurile adoptate în această perioadă vor avea caracter de obligativitate.

Astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de epidemia de coronavirus. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Măsurile vor avea caracter de obligativitate și vor fi stabilite în baza OUG 21 care reglementează situațiile de urgență, răspusnul autorităților la situațiile de urgență și stabilesc starea de alertă. Nimic nu va împiedica să luăm toate deciziile necesrae pentru a putea să facem față în continuare provocării generate de această epidemie”, a mai spus Ludovic Orban.

În acest context, premierul a solicitat tuturor miniștrilor, ca împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, să emită toate normele referitoare la sănătatea și securitatea muncii care vor trebui să fie respectate în toate activitățile.

Ludovic Orban va conduce Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

Șeful Guvernului a mai anunțat modificarea OUG 21, care reglementează starea de alertă. Astfel, Ludovic Orban își va asuma, în calitate de prim-ministru, conducerea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, fiind secondat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, și de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În acest context, premierul a ținut să le transmită românilor că trebuie să fie în continuare responsabili pentru a evita contaminarea cu noul coronavirus.

„Către cetățenii români transmit un mesaj foarte simplu: fiți responsabili ca și până acum, respectați toate măsurile care sunt instituite de autorități, pentru că aceste măsuri nu au alt scop decât acela de a vă apăra sănătatea, viața, de a vă feri de pericolul infectării cu COVID-19”, a mai spus Orban.

De asemenea, Ludovic Orban a mai anunțat, la începutul ședinței Executivului că OUG 21/2004, prin care este reglementată starea de alertă va fi modificată și în sensul prelungirii până la 1 iunie a unei serii de măsuri de sprijin.

„Astăzi va trebui să adoptăm ordonanţa de urgenţă prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă, în special acele măsuri care vizează drepturi ale cetăţenilor, facilităţi pe care le-am acordat în perioada stării de urgenţă şi pe care le vom prelungi şi dincolo de starea de urgenţă. Va trebui să reglementăm toate măsurile necesare în domeniul sănătăţii, în domeniul educaţiei, astfel încât să putem face faţă provocărilor care categoric vor fi extrem de importante, mai ales în ceea ce priveşte organizarea examenelor şi a activităţii pe toată perioada stării de alertă”, a explicat Orban, subliniind că modificările trebuie să țină cont de hotărârea Curții Constituționale a României, potriivit căreia nu trebuie să fie afectate drepturile și libertățile cetățenilor.

România s-a aflat în stare de alertă timp de două luni, pe fondul pandemiei de coronavirus

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional proiectul de lege privind măsurile care vor fi instituite în România în perioada stării de alertă.

Starea de urgență a fost instituită în România pe 16 martie, în contextul agravării situației sanitare generate de înmulțirea cazurilor de coronavirus pe teritoriul țării noastre. Inițial valabilă pentru 30 de zile, starea de urgență a fost prelungită, cu alte 30 de zile, la jumătatea lunii aprilie. Ulterior, pe 4 mai, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va prelungi din nouă măsura și că începând din 15 mai, România se va afla în stare de alertă.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.