Lumea după coronavirus. Cum adaptăm locurile de muncă și cum asigurăm protecția angajaților după ieșirea din starea de urgență
Pe fondul pandemiei de COVID-19, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE) au pus în aplicare o serie de măsuri, inclusiv cele care afectează locurile de muncă, pentru a combate răspândirea bolii. Activitatea la locul de muncă este grav afectată de această criză, prin urmare toți actorii din sectoarele economice: inclusiv întreprinderile, angajatorii și partenerii sociali – trebuie să joace un rol important pentru a proteja angajații, familiile lor și societatea în general.
Criza COVID-19 pune presiune asupra angajatorilor și a lucrătorilor, care au fost nevoiți să pună în aplicare noi proceduri și practici într-un timp foarte scurt, sau să își suspende activitățile și munca. Securitatea și sănătatea la locul de muncă oferă sprijin practic pentru reluarea activității. Este vorba despre aplicarea măsurilor de prevenire adecvate care vor contribui la obținerea unei reveniri sigure și sănătoase la muncă în urma relaxării măsurilor de distanțare fizică și contribuie, de asemenea, la combaterea transmiterii COVID-19.
Măsuri pentru angajații nevoiți să continue activitatea în plină pandemie
Desfășurați deocamdată doar lactivitățile esențiale; poate fi posibilă amânarea unor activități atunci când riscul este mai mic. Dacă este posibil, furnizați servicii de la distanță (telefon sau video) în loc de servicii care să implice contactele persoanale. Asigurați-vă că sunt prezenți la locul de muncă numai lucrătorii esențiali și minimizați prezența terților.
Reduceți, pe cât posibil, contactul fizic între lucrători (de exemplu, în timpul întâlnirilor sau în timpul pauzelor). Izolați lucrătorii care își pot îndeplini sarcinile singuri în siguranță și care nu necesită echipament specializat sau utilaje care nu pot fi mutate. De exemplu, ori de câte ori este posibil, aranjați să lucreze singuri într-un birou de rezervă, camera pentru personal, cantină sau o sală de ședințe. Dacă este posibil, cereți lucrătorilor vulnerabili să lucreze de la domiciliu (persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni cronice,inclusiv hipertensiune arterială, probleme pulmonare sau cardiace, diabet sau care sunt supuși tratamentului cancerului).
Eliminați și dacă nu este posibil limitați, interacțiunea fizică cu și între clienți. De exemplu, prin comenzi online sau telefonice, livrare fără contact (evitând totodată aglomerarea în afara) și distanțarea fizică atât în interiorul cât și în afara spațiului.
Când livrați mărfuri, faceți acest lucru prin preluare sau livrare în afara spațiilor. Sfătuiți șoferii cu privire la o igienă bună în cabină și asigurați-le gel de igienizare și șervețele adecvate. Lucrătorii din livrări trebuie să li se permită să utilizeze facilități precum toalete, cantine, vestiare și dușuri, deși cu precauțiile corespunzătoare.
Punerea în aplicare a unor practici de muncă sigure pentru a limita expunerea la COVID-19 la locul de muncă necesită mai întâi evaluarea riscurilor și apoi implementarea ierarhiei de controale. Aceasta înseamnă a pune în aplicare măsuri de control pentru a elimina mai întâi riscul și, dacă acest lucru nu este posibil, minimizați expunerea lucrătorilor. Începeți mai întâi cu măsuri colective și, dacă este necesar, suplimentați-le cu măsuri individuale, cum ar fi echipament individual de protecție.
Plasați o barieră impermeabilă între lucrători, mai ales dacă nu sunt capabili să păstreze o distanță de doi metri unul de celălalt. Barierele pot fi create sau improvizate folosind articole precum foi de plastic, sertare mobile sau unități de depozitare. Trebuie evitate lucrurile care nu sunt solide sau care prezintă lacune, cum ar fi plantele în ghivece sau cărucioarele sau care creează un nou risc, cum ar fi de la declanșarea sau căderea obiectelor. Dacă nu se poate utiliza o barieră, ar trebui creat un spațiu suplimentar între lucrători, de exemplu, asigurându-se că au cel puțin două birouri goale de o parte și de alta a acestora.
Dacă contactul strâns este inevitabil, păstrați-l la mai puțin de 15 minute. Reduceți contactul între angajați la începutul și la sfârșitul turelor. Aranjați calendarul pauzelor pentru a reduce numărul de persoane care împart o cantină, o cameră de personal sau o bucătărie. Asigurați-vă că există un singur lucrător la un moment dat în băi și vestiare. Puneți un semn pe ușa principală care indică când una dintre toalete este folosită pentru a vă asigura că doar o persoană intră la un moment dat. Organizați ture pentru a ține cont de sarcinile de curățare și igienizare.
Furnizați săpun și apă sau un aparat de igienizare adecvat pentru mâini în locuri convenabile și sfătuiți lucrătorii să se spele pe mâini frecvent. Curățați-vă frecvent spațiile, în special mânerele ușilor, instrumentele și alte suprafețe pe care oamenii le ating des și asigurați o ventilație bună dacă este posibil.
Evitați volumul excesiv de muncă al personalului de curățare, luând măsuri adecvate, cum ar fi alocarea personalului suplimentar la sarcini și solicitarea lucrătorilor să părăsească spațiul de lucru ordonat. Oferiți lucrătorilor coșuri de gunoi căptușite cu o pungă de plastic, astfel încât să poată fi golite fără a contacta conținutul.
Așezați afișe care încurajează muncitorii să stea acasă atunci când sunt bolnavi, au tuse și stranută, să aplice o igienă corespunzătoare a mâinilor la intrarea la locul de muncă și în alte zone în care vor fi văzuți.
Facilitarea utilizării de către muncitori a transportului individual și nu colectiv, de exemplu, punând la dispoziție parcări auto sau un loc pentru depozitarea bicicletelor în siguranță și încurajând lucrătorii să meargă la muncă, dacă este posibil.
Puneți în aplicare politici privind concediul flexibil și munca la distanță pentru a limita prezența la locul de muncă, atunci când este nevoie.
Măsuri pentru cei care revin la serviciu, după o perioadă însemnată de distanțare socială
Dacă locul dvs. de muncă a fost închis pentru o perioadă din motive legate de COVID-19, faceți un plan pentru reluarea activităii care ține cont de sănătate și siguranță. Ar trebui să luați în considerare următoarele măsuri în planul vizat:
Actualizați-vă evaluarea riscului așa cum este descris mai sus. Efectuați adaptări la aspectul locului de muncă și la organizarea muncii care vor reduce transmisia COVID-19 înainte de a relua activitatea pe deplin și înainte ca toți lucrătorii să revină la locul de muncă.
Luați în considerare reluarea activității în etape pentru a permite efectuarea adaptărilor. Asigurați-vă că informați lucrătorii despre schimbări și oferiți-le noi proceduri și instruire, dacă este necesar, înainte de a relua munca.
Luați legătura cu consilierul de servicii de sănătate profesională și cu sănătatea și securitatea în cazul în care aveți acces la unul și discutați cu ei planul.
Acordați o atenție deosebită lucrătorilor care prezintă un risc ridicat și fiți pregătiți să-i protejați pe cei mai vulnerabili, inclusiv persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni cronice.
Luați în considerare să implementați sprijin pentru lucrătorii care pot suferi de anxietate sau de stres. Fiți conștienți de faptul că lucrătorii ar putea să treacă prin evenimente traumatice, cum ar fi boala gravă sau moartea unei rude sau un prieten, sau să întâmpine dificultăți financiare sau probleme cu relațiile lor personale.
COVID-19: Tot mai multe state anunță relaxarea restricțiilor pe măsură ce rata infecțiilor scade. Marea Britanie nu renunță încă la blocaje
Mai multe state, de la Italia până la Noua Zeelandă au anunțat reducerea blocajelor impuse pentru combaterea coronavirusului, dar premierul britanic Boris Johnson, întors la serviciu luni după ce a fost internat din cauza infectării cuCOVID-19, a spus că este prea devreme pentru a relaxa restricțiile în perioada următoare.
Aproape 3 milioane de oameni au fost infectați de coronavirus în întreaga lume și 205.948 au murit, potrivit unui bilanț prezentat deReuters. Dar multe țări încearcă să ușureze blocarea pe măsură ce rata infecțiilor scade și temerile de o posibilă ruină economică cresc. Cea mai gravă pandemie din lume în ultimul secol, care a început în China în decembrie înainte de a se extinde treptat pe glob, a impus guvernelor o dilemă. Milioane de oamenii care au intrat în autoizolare acasă de săptămâni bune, devin frustrați și nerăbdători în ceea ce privește viitorul lor.