Guvernul a publicat noile măsuri de relaxare care vor fi aplicate începând din 1 iunie. Este vorba despre Hotărârea 26 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata stării de alertă. Documentul detaliază măsurile deja anunțate de președintele Klaus Iohannis, referitoare la deschiderea teraselor și a plajelor, reluarea competițiilor sportive și a spectacolelor în aer liber, reluarea transportului feroviar și rutier internațional și renunțarea la declarația pe propria răspundere pentru justificarea deplasărilor cetățenilor între localități.
În documentul CNSU se precizează că aceste măsuri au fost stabilite ținând cont de evoluția situației epidemiologice la nivelul României care relevă un număr relativ constant de cazuri noi și de necesitatea relansării graduale a economiei. În ultimele două săptămâni, România a intrat pe o pantă descendentă în ceea ce privește numărul zilnic al cazurilor confirmate de COVID-19, cu doar două zile în care au fost înregistrate peste 200 de îmbolnăviri. Raportarea transmisă joi de Grupul de Comunicare Strategică arată că,în ultimele 24 de ore, au fost testate pozitiv, în România, 197 de persoane.
DOCUMENTUL INTEGRAL POATE FI CONSULTAT AICI
Concret, autoritățile anunță că din data de 1 iunie va fi permisă ”organizarea și desfăşurarea competițiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii”. Vor putea fi reluate și antrenamentele sportivilor profesioniști și competițiile desfășurate în bazine acoperite sau aflate în aer liber, fără spectatori. Totodată, va fi permisă desfășurarea activităților de pregătire fizică în spații închise, cu asigurarea a cel puțin 7 mp/persoană și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
Relaxarea măsurilor nu este valabilă și pentru antrenamentele și competițiile sportive din domeniul sporturilor de contact.
Tot din 1 iunie se vor putea relua spectacolele, concertele, alteevenimente culturale în aer liber, cu participarea unui număr limitat de spectatori. Este vorba despre cel mult 500 de persoane ”cu locuri pe scaune aflate la distanță de minimum 2 metri, unul față de celălalt, purtarea măștii de protecție și respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii”, se arată în documentul citat.
De asemenea, va fi permisă organizarea de spectacole de tip drive-in, ocupanții unei mașini fiind membri aceleiași familii.
Începând din 1 iunie, românii nu vor mai trebui să aibă asupra lor declarațiile pe proprie răspundere pentru a-și justifica deplasările în afara localităților.
Totodată, de la începutul lunii iunie se va relua transportul feroviar internaţional și rutier internațional de persoane ”prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România”, mai prevede documentul Guvernului.
Noua etapă de relaxare a restricțiilor va include și redeschiderea teraselor și a plajelor.
Astfel, ”începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din 3 familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri și președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor”, arată sursa citată.
În ceea ce privește redeschiderea plajelor, accesul persoanelor la malul mării se va face ”doar cu asigurarea obligatorie de șezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente”. De asemenea, va trebui respectată o distanță de cel puțin doi metri între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite.